De voordelen van hardlopen
hardloper

Date

Je kent dat gevoel wel als je klaar bent met hardlopen. Je hart pompt, je endorfine stroomt en je hebt het gevoel dat je de wereld kunt veroveren. Dat komt omdat hardlopen niet alleen goed is voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je geestelijke gezondheid. Er zijn talloze wetenschappelijke studies gedaan naar de voordelen van hardlopen en de resultaten zijn verbluffend.

Je kent dat gevoel wel als je klaar bent met hardlopen. Je hart pompt, je endorfine stroomt en je hebt het gevoel dat je de wereld kunt veroveren. Dat komt omdat hardlopen niet alleen goed is voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je geestelijke gezondheid. Er zijn talloze wetenschappelijke studies gedaan naar de voordelen van hardlopen en de resultaten zijn verbluffend. Hier is een blik op enkele van de voordelen van hardlopen vanuit wetenschappelijk oogpunt.

1. Hardlopen kan je helpen langer te leven.

Dankzij hardlopen heb je 27% minder kans om te sterven aan eender welke oorzaak, in vergelijking met niet-lopers. Bovendien hebben hardlopers 30% minder kans om te sterven aan hart- en vaatziekten en 23% minder kans om te sterven aan kanker. Als u dus wat extra jaren aan uw leven wilt toevoegen, trek dan uw hardloopschoenen aan!

2. Hardlopen kan uw geestelijke gezondheid verbeteren.

Talrijke studies hebben aangetoond dat hardlopen een effectieve behandeling kan zijn voor depressie, angst en andere psychische aandoeningen. Uit één onderzoek bleek dat drie keer per week 30 minuten hardlopen even effectief was als het innemen van een antidepressivum bij de behandeling van patiënten met een klinische depressie. Dus als je je de volgende keer down voelt, ga dan hardlopen in plaats van naar een pillendoosje te grijpen.

3. Hardlopen kan u helpen gewicht te verliezen.

Dit spreekt voor zich: als je wilt afvallen, moet je meer calorieën verbranden dan je verbruikt. En aangezien hardlopen een uitstekende manier is om calorieën te verbranden, is het geen verrassing dat het kan helpen bij het afvallen. Uit een studie bleek zelfs dat hardlopers die acht weken lang drie keer per week gingen hardlopen, in de loop van de studie gemiddeld vijf pond verloren. Dus als u wat extra kilo’s kwijt wilt, ga dan regelmatig de straat op.

4. Hardlopen kan uw hartgezondheid verbeteren

Hardlopen is goed voor de gezondheid van uw hart: het helpt de bloeddruk te verlagen, versterkt uw hartspier en verlaagt het slechte cholesterolgehalte in het bloed. Uit een studie bleek zelfs dat mannen van middelbare leeftijd die regelmatig hardlopen, een hart hebben dat biologisch jonger is dan dat van hen die niet hardlopen – geweldig! Dus als u uw hart in topvorm wilt houden, moet u die sportschoenen aantrekken en hardlopen (letterlijk!).

Zoals je kunt zien, zijn er tal van wetenschappelijke studies die de vele voordelen van hardlopen aantonen – van verbetering van de geestelijke gezondheid tot verlenging van de levensduur. Dus waar wacht je nog op? Trek die sportschoenen aan en ga de straat op! Uw lichaam en geest zullen u er op de lange termijn dankbaar voor zijn.

More
articles