Waarom wil jij zo graag sporten? Je bent al dun genoeg

Een misschien nogal Ironische post, na gisteren, maar ach.
Al een paar jaar ben ik bezig met mijn lijf. Mijn conditie opbouwen door lekker hard te lopen. Spieren kweken door aan krachttraining te doen. Het voelt super goed, maar soms is het zwaar om jezelf te motiveren. En op dat soort momenten is het lastig als mensen vragen waarom ik zo graag veel wil sporten. Ik was toch al dun genoeg?

Conditie

Als belangrijkste punt, is er voor mij: mijn conditie. Ik had zon anderhalf jaar geleden een conditie van nul komma nul en ik moest haast twee tot drie minuten bijkomen als ik een sprintje had getrokken naar de trein. Daar had ik meer dan genoeg van. Ik wilde dat sprintje kunnen trekken zonder moeite. Ik wilde niet moe zijn als ik een dag wat meer had gedaan. En ik wilde gewoon meer conditie. Want ik schaamde me eerlijk gezegd voor mijn slechte uithoudingsvermogen.

Spieren

Ook al was ik niet heel slap, ik vond mezelf echt niet sterk. Ik wilde meer kracht in mijn armen hebben. Want soms droeg ik een boodschappentas en dan vond ik deze oprecht erg zwaar. Dat gaf me het gevoel niet sterk genoeg te zijn. Iets wat me nogal onzeker maakte. Want een boodschappentas van vijf/ zes kilo… Die moet je toch gewoon kunnen tillen?

Dik vs. Dun

Moet je dik zijn om te  mogen sporten? Zodat je naar een ideaalbeeld kan toewerken? Of is het zo dat je ook op voorhand dun kan zijn en daarmee naar andere doelen toewerkt dan iemand die gaat sporten om van wat extra kilo’s af te komen? Is het echt zo ver met de wereld dat er van je verwacht wordt dat je gaat sporten als je niet aan het ideaalbeeld voldoet? Maar als er dan iemand staat te werken aan dat ideaalbeeld, hoor je wel eens: ‘Gatver, een dikkertje in sportkleren. Daar wil ik echt niet naar kijken als ik aan het trainen ben.
Dus, als je dun bent vragen mensen waarom je gaat sporten. Maar als je nog niet aan het maatschappelijk ideaalbeeld voldoet, vinden mensen het vies om naar je te kijken als je sport. De wereld zit vol tegenstrijdigheden.

Waarom wil jij zo graag sporten?

Ik liet hierboven al weten dat ik graag sport om aan mijn conditie te werken en mijn spieren.Over een paar dagen is het zover en ga ik meedoen aan de singelloop.  Waar ik in februari nog problemen had om 5 minuten aan een stuk te rennen, kreeg ik het maandag voor elkaar om 8km te rennen, bij de verkenningsloop van de singelloop. (in 52 minuten). Ik ben om. Hardlopen is geweldig! En ik kan niet wachten tot ik zondag lekker de 10k ga lopen.

Maar ik wil er na zondag ook graag krachttraining bij gaan doen, zodat ik mijn andere spieren ook meer train. Vooral mijn armen, want waar ik vorig jaar nog echt mooie gespierde armen had, voelen ze nu weer aan als pap.  Mijn core wil ik ook meer trainen, zodat ik nog beter kan hardlopen.

Wat is jouw reden om te sporten?

 

A Hint Of Blue

Mascha, 20-something is een hyperactieve chaoot, die houd van lezen, sporten en zichzelf mooi maken. Maar ze vind zichzelf geen beauty-meisje. Ook houd ze van lekker eten. Vooral het opeten ^^

2 reacties

 1. Jenn schreef:

  Gewoon omdat ik dat leuk vind. En ja, dat het helpt bij het afvallen is een leuke bijkomstigheid, maar voor mij niet dé reden om te sporten. Ik vind dat zo’n rare vraag. Mensen vragen toch ook niet ‘waarom lees je zoveel?’ of ‘waarom wil je zo graag breien?’. Sommige mensen sporten gewoon omdat ze dat leuk vinden.

  • A Hint Of Blue schreef:

   Het is ook een rare vraag, maar helaas wordt hij nog veel te vaak gesteld 🙁
   Fijn dat je ook zo kan genieten van sporten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *