Ritme in een baan met ongelijke uren

Sinds eind oktober heb ik een nieuwe baan. Tegenwoordig werk ik in de kinderopvang en de buitenschoolse opvang. Maar, dit doe ik als invaller. Ik vind het heerlijk en het bevalt me prima, maar… ik heb ongelijke uren. Vorig jaar was ik bang dat dit mijn hele ritme door de war zou schoppen. Maar eigenlijk merk ik dat ik er best goed op ga.

Maar, ritme in een baan met ongelijke uren creëren. Hoe doe je dat?

Ik heb een baan met behoorlijk wisselende uren. De ene dag moet ik om 8.00 uur beginnen. De dag erna om 11.
Dan weer werk ik tot 18.30, maar de dag erna misschien maar tot 13.30. Die laatste dag in de week heb ik vrij, maar ook dat kan volgende week weer anders zijn.

Creëer je eigen ritme

Door je eigen ritme te creëren, zorg je er eigenlijk al voor dat je in een ritme zit. Heb je op maandag een dag van acht tot vier en moet je daarvoor om zeven uur opstaan? Dat betekent dat je op je vrije dinsdag – ja dit zeg ik echt- ook om zeven uur opstaat. Net als de rest van de week.

Begin jij nooit voor elf uur, en kan je slecht opstaan? Dan kan je er natuurlijk voor kiezen om elke dag om acht uur op te staan. Of om tien uur voor mijn part. Als je maar elke werkdag op dezelfde tijd uit bed komt.

Komt niet aan op vijf minuten.

Natuurlijk komt dit niet aan op vijf minuten. Maar je daar vooral niet te druk om. Het gaat er om dat je elke dag op dezelfde tijd de wekker hebt staan. Hierdoor kom je in een ritme, en dit is erg goed voor je lijf. Natuurlijk houd elke dag op dezelfde tijd opstaan ook in, dat je iedere dag rond dezelfde tijd naar bed gaat.
Ik zorg er zelf voor dat ik rond half 11 ’s avonds in mijn bed kruip. De ochtend erna gaat de wekker van mijn vriend om 06.55, en om 07.00 sta ik geheid naast mijn bed.

Natuurlijk maak ik voor mezelf wel een uitzondering als ik slecht heb geslapen en ik heb de mogelijkheid om te blijven liggen. Op die dagen gun ik mezelf vaak nog dat ene uurtje extra slaap. Maar liever niet te vaak, want je lichaam went daar zó snel aan en daardoor zal je iedere dag moeilijker uit bed komen.

Ook in het weekend sta ik altijd om dezelfde tijd op. Dit is dan alleen geen zeven uur, maar negen uur. Hiervoor zet ik geen wekker, maar ik word zelf wakker om negen uur.

Heb jij een vast ritme?

Sharing is caring

A Hint Of Blue

Mascha, 20-something is een hyperactieve chaoot, die houd van lezen, sporten en zichzelf mooi maken. Maar ze vind zichzelf geen beauty-meisje. Ook houd ze van lekker eten. Vooral het opeten ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

shares