De Cirkel – Dave Eggers

De Cirkel
Title: De Cirkel
Page Count: 445
Published: 2013
Alles wat gebeurt moet openbaar zijn Privacy is diefstal Geheimen zijn leugen Welkom in De Cirkel

Jongens, dit boek heeft echt even indruk op me gemaakt tijdens het lezen. Maar ik moet wel zeggen dat ik het einde een beetje gek vind. De Cirkel van Dave Eggers  gaat over Mae die bij de Cirkel komt werken. En al snel is ze verstrikt geraakt in de klauwen van het bedrijf.

Een hele tijd geleden begon ik in dit boek en ik moet zeggen dat het me best wat moeite kostte om in het verhaal te komen. Toen ik het boek weg had gelegd heb ik het meer dan een maand niet aangeraakt. Opeens kreeg ik de zin in lezen terug en ik pakte toen dit boek weer op. Ik heb een week lang, elke dag, voor mijn werk gelezen. Een kwartiertje ongeveer. Ook in de avonden las ik weer wat meer. Maar ik werd ziek, en daardoor had ik opeens twee volle dagen de tijd. En in die twee dagen las ik het boek uit.

Koop bij bol.com

Het boek vond ik erg goed geschreven. En hoewel ik de vertaling las, ik lees eigenlijk altijd in het Nederlands, merkte ik daar niks van. Wel heb ik echt een aantal woorden moeten opzoeken omdat ik die niet kende. Woorden als ''epateren'' en ''retinaal''.

Die naïeve Mae, werkzaam voor De Cirkel

Mae is een meid van 24 die  nogal naïef overkomt. Ze gaat volledig met de ideeën van het bedrijf mee, ondanks dat ze veel tegengas krijgt van mensen uit haar persoonlijke omgeving. Ze blijft ervoor zorgen dat de innovaties in het bedrijf doorgaan. En ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dat soms een beetje ongeloofwaardig vond. Misschien ben ik wel een beetje raar in dat opzicht, maar ik hecht nog steeds waarde aan de mening van anderen. En als de mensen die voor mij belangrijk zijn het ergens niet mee eens zijn, dan zou ik wegblijven van datgene en de mening accepteren. Tot op zekere hoogte natuurlijk. Dit is iets dat Mae naar mijn weten te weinig doet. Ze doet anderen pijn. Als haar ouders aangeven dat ze het ergens niet mee eens zijn, draaft Mae door en geeft ze enkel aan dat zij moeten innoveren.

Soms gaat ze te ver

Naar mijn idee gaat Mae soms daarmee te ver. Ze neemt beslissingen die ze niet zou moeten nemen en maakt opmerkingen die ik in haar positie echt niet zou durven maken. Soms vroeg ik me wel af wat Mae bezielde en waarom ze bepaalde keuzes maakte. En waarom ze op een gegeven moment niet meer inzag dat ze anderen meer kwaad dan goed deed.

De Cirkel, een toekomstnachtmerrie

Dat de Cirkel één van de grootste bedrijven ter wereld is, vond ik schrikbarend. Vooral omdat ze ALLES van je lijken te weten. Het klinkt nogal als toekomstmuziek (hele slechte muziek dat wel) maar in werkelijkheid is het veel dichterbij, want Facebook bezit een aantal apps die vele van ons elke dag meer dan eens openen. Ze weten erg veel van je en daar is haast geen ontkomen aan.

Ik ben erg positief over dit boek, al vond ik het einde wel erg ver gaan. Deze dame is nogal gesteld op haar privacy, dus ik hoop dat het nog lang duurt vooral deze senario's werkelijkheid worden.Ik ben erg benieuwd naar de film en of ze het concept net zo goed op beeld hebben gekregen als in het boek. Ik ga in ieder geval snel kijken.
Nieuwsgierig geworden? Koop dan het boek via bol.

Koop bij bol.com

Heb jij het boek gelezen, of de film gezien?

Deze post bevat een of meerdere affilatielinks. Als je iets koopt via die link krijg ik een kleine commissie. Jij betaald uiteraard niks extra. Meer informatie kan je vinden in de disclaimer

Sharing is caring

A Hint Of Blue

Mascha, 20-something is een hyperactieve chaoot, die houd van lezen, sporten en zichzelf mooi maken. Maar ze vind zichzelf geen beauty-meisje. Ook houd ze van lekker eten. Vooral het opeten ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *