Meer kunnen lezen- 5 tips

Dit jaar heb ik al drie boeken van mijn te lezen lijst af kunnen strepen. Vorig jaar deed ik daar vier of vijf maanden over. Ik heb eindelijk ontdekt hoe ik het meeste leestijd kan hebben. Vandaag deel ik vijf tips.

1. Plan het zichtbaar in je agenda in

Door het zichtbaar in je agenda in te plannen, zie je dat het om 20.00 leestijd is. Beschouw je afspraak als een afspraak met je baas, die wil je niet afzeggen. En als iemand dan vraagt of je tijd hebt om 20.00 uur, dan is jouw antwoord ”nee”. Want je hebt immers de afspraak met jezelf om te lezen.

2. Lees dagelijks een half uurtje

Door elke dag een half uur de tijd te nemen om te lezen maak je het een gewoonte. En als je dat hebt bereikt weet je dat je haast elke dag dat boek zal oppakken. En uiteindelijk wordt het net zo gewoon als tanden poetsen. 

3. Zeg tegen jezelf dat je ook 5 minuten mag lezen

Als je écht een hele drukke dag hebt, dan zul je al snel denken: ‘Ja, maar ik heb vandaag even echt geen tijd/zin om een half uur te lezen.’. Wat je dan moet doen, is tegen jezelf zeggen dat je ook ‘slechts’ vijf minuten mag lezen. Of misschien zelfs maar een pagina.
Vaak is het zo dat beginnen de grootste stap is en als je eenmaal aan het lezen bent, blijf je toch weer makkelijker zitten.

Mocht dat niet zo zijn, dan heb je in ieder geval die vijf minuten gelezen. En hé, dat is altijd beter dan niks toch?

4. Onder een dekentje op de bank, met een kop thee

Het is winter, dus maak het jezelf vooral gemakkelijk. Je hoeft echt niet aan tafel te zitten om een boek te lezen. Kruip lekker op de bank met een dekentje en een kop dampende thee. Doe een kussen in je rug en maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk…

Aah! dat klinkt alleen al heerlijk, ik zou bijna stoppen met typen om lekker op de bank te gaan kruipen.

5. Lees niet tegen je zin in

Door een boek te lezen dat je niet zo leuk vind, gaat lezen je een beetje tegenstaan. Daardoor pak je minder vlug een boek op en ga je het lezen alleen maar uitstellen. Maar als je een boek leest waarvan je echt wilt weten hoe het verder gaat, zal je merken dat je het veel sneller oppakt. Leg een boek dat na een X aantal pagina’s niet bevalt gewoon weg.
(Ik neem vaak een kwart van het boek als maatstaf hiervoor. Want je hebt ook tijd nodig om in het boek te komen.)

BONUSTIP Neem overal een boek mee naar toe.

Dit is een veel gehoorde tip, maar het werkt wel degelijk. Door altijd een boek bij je te hebben, kies je er minder snel voor om tijdens het wachten doelloos op sociale media te gaan scrollen. Je pakt toch eerder een boek erbij.
Ben je toevallig in een heel dik boek bezig en wil je dit niet mee sjouwen? Dan kan je er voor kiezen om een digitaal boek te lezen op de momenten dat je onderweg bent. Of door een dun boek mee te nemen.

Wat is jouw go-to tip om meer te lezen?

Sharing is caring

A Hint Of Blue

Mascha, 20-something is een hyperactieve chaoot, die houd van lezen, sporten en zichzelf mooi maken. Maar ze vind zichzelf geen beauty-meisje. Ook houd ze van lekker eten. Vooral het opeten ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

shares