Je doelen niet met anderen delen (WAT?)

Li, mijn lieve maatje en sportvriendin, stuurde mij een filmpje over doelen. En dat je die doelen niet moet delen met vrienden en familie plus waarom dit zo belangrijk is.

Vandaag deel ik in deze blogpost dus geen doelen, maar de reden waarom jij ook je doelen voor dit jaar het beste voor je kan houden. We zitten in de tweede week van januari en de meesten doelen heb je misschien wel gedeeld. Maar waarschijnlijk ben je er ook achter gekomen dat je sommige doelen wil aanpassen of toevoegen. Mooi moment om die even niet met je vrienden te delen.

Beloning

Als jij naar een doel toewerkt ben je erg gemotiveerd om dit te doen. Maar zodra je met je vrienden/familie gaat delen dat je een bepaald doel hebt, is de kans groot dat ze heel enthousiast voor je zijn. En dat is waar het mis gaat. Ze geven aan heel trots op je te zijn en dat je lekker bezig bent. Juist doordat ze zo enthousiast voor je zijn maakt je hoofd een stofje aan, wat je het gevoel geeft dat je klaar bent.  En zodra je hersenen denken dat mensen trots zijn, denken ze ook meteen ‘dit wilde ik bereiken, ik ben klaar’. Juist dit wil je vermijden, want je hebt net dingen bedacht die je dit jaar wilt gaan doen.

Het wordt van je verwacht

Want geloof het of niet, maar een deel van jouw doelen stel je op omdat je het idee hebt dat ze van je worden verwacht. Natuurlijk zijn er altijd doelen die je voor jezelf opstelt. Maar een deel van je doelen stel je op, omdat je het idee hebt dat het van je wordt verwacht. Een van die doelen is bij veel mensen ”naar de sportschool gaan”.
Er zijn niet veel mensen die zich aan het begin van het jaar inschrijven voor de sportschool omdat ze echt heel graag naar de sportschool gaan. ik durf te beweren dat 99% van de mensen die zich in de eerste van januari inschrijft voor de sportschool dit doet vanwege het idee dat ze het komend jaar echt meer gaan sporten, omdat dit een van de meest gekozen nieuwjaarsdoelen is.

Hoe je dan toch je doelen uitwendig kan maken

Een app
Ik heb de app Wunderlist. Hierin houd ik alles bij: De dingen die ik voor mijn blog moet doen, de boodschappen die ik moet halen, alle andere to-do’s en de dingen die ik nog graag wil hebben.

Daarnaast heb ik de app: GoalTracker. Hierin heb ik de die doelen ingevuld die ik dit jaar heb. Ideaal omdat je elke avond even kan kijken of je aan je doelen hebt gewerkt. Je kan bij het opstellen van je doelen aangeven welke dagen van de week je aan je doelen wilt werken. Dit kan een dagelijks iets zijn, zoals bijvoorbeeld een rondje lopen, een x aantal glazen water drinken of lezen, maar ook een doel dat je twee keer per week uitvoert. Zoals naar de sportschool gaan of hardlopen. De app houd voor je bij hoe je het doet met je doelen. Ik ben fan.

Een dagboek

Dit kan natuurlijk via een app. Zelf gebruik ik al een hele tijd de app Daylio, maar eigenlijk wil ik terug naar de papieren versie. Dit omdat je op papier echt honderd procent vrijheid hebt om te doen wat je wilt. En ook omdat je naast het bijhouden van alles omtrent je doelen, het ook goed is om je gedachten op papier te zetten. Want daardoor uitwendig je dingen waar je over denkt, waar je eventueel mee zit of waar je veel over nadenkt. Soms is opschrijven een goede manier om dingen te verwerken. Via een app is de hele tekst toch een stuk korter. In ieder geval bij mij.

Wat is jouw manier om je doelen bij te houden?

Sharing is caring

A Hint Of Blue

Mascha, 20-something is een hyperactieve chaoot, die houd van lezen, sporten en zichzelf mooi maken. Maar ze vind zichzelf geen beauty-meisje. Ook houd ze van lekker eten. Vooral het opeten ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

shares