Intensieve en extensieve zoetstoffen

Zoetstoffen. Het zit in heel veel producten. Niet alleen suiker, maar ook de kunstmatige variant is op veel plekken aanwezig. Soms kan het lastig zijn om te weten wat je nou wel en niet mag eten als je bezig bent met een gezonde leefstijl. En ook als je een andere levensstijl hebt als je vrienden en ze met vragen komen. Daarom vertel ik je vandaag wat intensieve en extensieve zoetstoffen zijn.

intensieve zoetstof

Intensieve zoetstoffen

Intensieve zoetstoffen zijn 30 keer tot wel 37.000 keer zoeter dan suiker. Ze leveren geen of nauwelijks calorieën, omdat je maar een klein beetje nodig hebt om een product zoeter te maken.

De meeste intensieve zoetstoffen worden in een fabriek gemaakt, door verschillende stoffen te bewerken. Andere intensieve zoetstoffen worden gewonnen in de natuur
De stof E 957 wordt gewonnen uit zaden van een boom,
E 959 komt uit sinaasappelschil,
en E 960 uit de ‘steviaplant’. 

Deze zoetstoffen vind je voornamelijk in zoetjes, (tablet of poedervorm) en een aantal light-producten. Ze leveren niet of nauwelijks energie op omdat ze weinig calorieën bevatten. Als je oplet hoeveel calorieën je binnenkrijgt kan dit een voordeel zijn.
Bij gebruik van normale hoeveelheden kunnen deze producten dagelijks worden gebruikt zonder dat ze schadelijk zijn.

extensieve suiker

Extensieve zoetstoffen

Extensieve zoetstoffen (polyolen) zal je vooral vinden in producten voor diabetici.
Ze zijn iets minder zoet of net zo zoet als suiker. De meeste van deze extensieve zoetstoffen leveren minder energie dan suiker, maar meer dan de intensieve zoetstoffen.

De smaak van extensieve zoetstoffen lijkt erg op die van suiker maar ze hebben geen bijsmaak, zoals de meeste intensieve zoetstoffen dat wel hebben.

Polyolen worden omgezet door bacterien in dikke darm en hierdoor wordt gas aangetrokken. Ook trekken polyolen water aan, dit kan een wat winderig effect opleveren, of zelfs diarree.

De opname van polyolen in de dunne darm is gering. De polyolen leveren wel calorieën, maar ongeveer twee keer minder dan suiker.

Diverse polyolen komen in de natuur voor, bijvoorbeeld in planten en bomen, fruit en paddenstoelen. De meeste polyolen worden kunstmatig gemaakt uit zetmeel en suikers. De stof Xylitol (E 967) wordt gewonnen uit houtvezels.

Bron 1 en Bron 2

Sharing is caring

A Hint Of Blue

Mascha, 20-something is een hyperactieve chaoot, die houd van lezen, sporten en zichzelf mooi maken. Maar ze vind zichzelf geen beauty-meisje. Ook houd ze van lekker eten. Vooral het opeten ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

shares