Help: mijn vrienden hebben een andere levensstijl dan ik

Het leven is druk. Werk, vele hobby’s en je vrienden vaak zien, plus genoeg tijd doorbrengen met je partner.
Dit zorgt er soms voor dat je wat meer moeite hebt om je aan je fitdoelen te houden. Maar wat ook niet helpt is dat je vrienden een andere levensstijl hebben dan jij.

Misschien ben je al een hele tijd bezig met je fit journey, maar misschien is het ook zo dat je net als ik net bezig bent. Je bent bezig met het ontwikkelen van je doelen en zoekt uit wat het beste bij je past. Maar wat het allemaal niet makkelijker maakt, is dat je vrienden een heel andere levensstijl hebben.

hardlopen

Jouw levensstijl

Als je net als ik net begonnen bent met je Fit journey, kan het soms lastig zijn om verleidingen te weerstaan. Maar als je echte doelen hebt om fitter te worden, dan weet je ook wat je moet doen om er echt voor te gaan. Het kan lastig zijn, maar als je iets wilt bereiken moet je er veel voor over hebben.
Zo is een van die dingen die ik graag wil gaan bereiken, sterker worden. Dat wordt je natuurlijk niet door lui op de bank te hangen en Netflix te kijken. Al is rust inbouwen ook erg belangrijk.

Als jij net als ik begonnen bent aan een gezondere levensstijl, raad ik je aan je doelen op te schrijven. Dit kan in het begin gek voelen, maar het helpt je wel om je doelen uitwendig te maken zonder ze te delen met vrienden. Schrijf ze voor jezelf op en houd bij hoe het meet je doelen gaat.

Maar stel, jouw doel voor dit jaar is om fitter te worden, meer te sporten en gezonder te eten, maar je hebt een vriendengroep waarin sociale contacten erg belangrijk zijn. Dan kan het erg lastig zijn om je in hun bijzijn aan je doelen te houden. Je hebt een grote kans dat ze je overhalen om iets te eten wat je niet wil, of om toch mee te gaan stappen. En dat terwijl dat niet binnen jouw doelen van dat moment past en je liever ‘nee’ zegt.

Leg het uit

Je kan er als het goed is vanuit gaan dat je goede vrienden hebt, en geen mensen die om een slechte reden met je omgaan. Dus leg uit waarom je bepaalde keuzes maakt. Wil je bijvoorbeeld niet mee de stad in omdat je de dag erna vroeg gaat hardlopen, vertel ze dit. En als ze zeggen ”Zeur niet zo. Je kan ook makkelijk een ander moment trainen, ga gewoon mee!’ Leg ze dan uit wat voor doelen je hebt. Misschien wil je wel over een paar maanden ergens een marathon lopen. Of misschien wil je wel gaan Bulken of Cutten. In ieder geval, vertel ze wat je plannen zijn en waarvoor je het doet. Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig met je doelen niet delen, maar het is wel belangrijk om ze te vertellen dat het niet ligt aan het feit dat je geen zin hebt om met hen iets te gaan doen, maar dat het ligt aan je prioriteiten. Als ze goede vrienden zijn snappen ze het.

anders levensstijl vrienden

Help: mijn vrienden willen uit eten gaan

Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, al hangt het er een beetje vanaf of jullie naar een all you can eat ”vreetschuur” gaan, of gewoon naar een leuk restaurant met een menukaart. Als je vrienden naar een all you can eat willen gaan, kan je voorstellen om iets anders te gaan doen, omdat je zo’n restaurant niet zo gezellig vind. Immers, je bent de hele tijd aan het lopen voor een nieuwe protie en dat is niet zo heel gezellig. Daarnaast heb je bij een restaurant met menukaart veel meer de controle over het eten. Het is meestal minder slecht voor je -nog steeds niet heel erg goed, want er is meer zout en andere dingen aan toegevoegd- en je hebt veel makkelijk de keus voor iets dat gezonder is. De meeste restaurants hebben namelijk wel iets van vette vis op het menu staan, waardoor je toch enigszins gezond eet. Sommige plekken geven zelfs de optie tussen friet en aardappelen te kiezen. Uiteraard kan jij dan voor het tweede kiezen.

Help: mijn vrienden willen een terrasje pakken.

Ook dit hoeft geen probleem te zijn. Ieder café heeft de optie om voor iets fris te kiezen, in plaats van alcohol. Dat scheelt al. Ik ben dat meisje dat echt geen light frisdranken wil drinken. Want ik wil liever zo min mogelijk aspartaam binnen krijgen. Er zijn verschillende studies gedaan naar de werking van aspartaam. Het is niet per se slecht voor je, maar het grote verschil zit hem in de intensieve en extenieve zoetstoffen. Ze worden op een andere manier opgenomen. Een andere oplossing voor als je vrienden uitgebreid willen zuipen, is dat jij één drankje doet. Weet dat het drinken van meerdere glazen alcohol/ frisdrank best wat effect kan hebben op je vooruitgang.

En als ze er een schaal nacho’s/bitterballen/oid bij willen bestellen?
Prima toch? niemand dwingt jou iets te eten wat je niet wilt. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee -want je hebt immers niet meegegeten- maar het zorgt er ook voor dat je minder ongezonde dingen eet die je niet wilt eten. En als je wel wilt mee eten is dat natuurlijk prima. Denk niet dat je die dingen niet mag. Maar als je echt een trainingsdoel voor ogen hebt, moet je soms offers maken.

Maak je niet druk

Maar bovenal: maak je niet te druk. Je vrienden zijn je vrienden en jij doet dit voor jezelf. Je kan echt wel leuke dingen blijven doen met de mensen van wie je houd. En ook als je op die momenten niet bezig bent met je doelen is het prima. Maar houd in je achterhoofd wel wat je doelen zijn en waarom je ze doet. Want voor ‘ach, als ik wat sterker wordt, is het mooi.’ gaat je niet heel erg ver brengen. Maar, dat is voor een andere keer.

Sharing is caring

A Hint Of Blue

Mascha, 20-something is een hyperactieve chaoot, die houd van lezen, sporten en zichzelf mooi maken. Maar ze vind zichzelf geen beauty-meisje. Ook houd ze van lekker eten. Vooral het opeten ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

shares