Een week geen suiker eten – De suikerchallenge

Vandaag begint de nationale suiker challenge van het diabetesfonds. Het is de uitdaging om een week geen suiker te eten. En ik ga die uitdaging aan.
suikerchallenge

#suikerchallenge?
De Nationale Suiker challenge duurt van 19 t/m 25 november 2018. Deze is in het leven geroepen door het diabetes fonds om meerdere redenen.

– We krijgen iedere dag 1,5 tot 2 keer meer suiker binnen dan goed voor ons is.
– Veel toegevoegde suikers zitten onder schuilnamen verstopt in potjes, pakjes en zakjes.
– Te veel suiker is een belangrijke veroorzaker van overgewicht bij kinderen en volwassenen.
– Inmiddels heeft bijna de helft van de volwassenen in ons land overgewicht.
– Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op diabetes type 2.
(https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/suiker-challenge/inschrijven)

Meedoen
Ik had al gezien dat je je kon inschrijven om mee te doen aan de suiker challenge. Het leek mij een hele mooie uitdaging, maar ik reageerde niet meteen. Al snel kwam het bericht in de vergetelheid. Maar toen Vriendlief een aantal dagen (een week?) later aan me vroeg of ik wilde meedoen, twijfelde ik geen moment en zei ik volmondig JA!
Als je me een beetje kent, weet je dat ik een enorme snoepkont ben.
Ik heb het geluk dat ik kan eten wat ik wil, zonder dat ik daardoor veel aankom. Beter gezegd, ik kom helemaal niet aan.

Nu leef ik wel vrij gezond, dus dat speelt uiteraard ook mee, maar ik kan soms wel flink snaaien en snoepen. Een groot deel van die dingen die ik graag snack, zijn producten waar toegevoegde suikers aan toegevoegd zijn. Deze mag ik de hele week niet eten. Ook houd ik er van om één keer in de week een hele makkelijke maaltijd op tafel te zetten. Soep uit zak, een pizza, dat soort dingen. Maar daar zijn ook suikers aan toegevoegd. En die suikers mag ik een weekje niet.

toegevoegde suikersWat mag allemaal niet?
Nou, eigenlijk is het een heel simpele challenge in dat principe. Er is maar één regel.
Je mag geen toegevoegde suikers eten.
Maar: en nu komt de crux. In heel veel producten zitten dus stiekem toegevoegde suikers.
Wist jij bijvoorbeeld dat er in een liter chineese tomatensoep (uit zak/blik) TWAALF suikerklontjes bevat? Dit staat gelijk aan 48 gram suiker. Een volwassen vrouw mag volgens advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 50 gram per dag. Dus als je twee kommen soep eet, mag je eigenlijk geen andere suikers meer binnen krijgen die dag. En dan te bedenken dat het ook in ons brood, in bijna alles wat je op dat brood doet en in een hele hoop sauzen zit.
Er is dus veel wat niet mag. Simpel gezegd mag je geen bewerkte producten. Alles wat in de fabriek bewerkt is mag ik ( en jij als je meedoet) niet.

Wat mag je dan wel eten??
Misschien klinkt het nu alsof je niks meer mag eten, dat je een heel saaie en moeilijke week tegemoet gaat, maar eigenlijk valt dat nog best wel mee. Op de site van het diabetesfonds staan een hele hoop recepten die je nog wel mag. Een daarvan is ”Mac” N cheese. Dit is dan wel een vet recept, maar het gaan nou eenmaal om suiker, niet per se om vet. Je mag nog best wel wat dingen. Maar er zijn dus ook wat restricties.
Maar ook fruit mag je gewoon eten. Hoewel hier suiker inzit, gaat het bij fruit om natuurlijke suikers, en deze heeft je lijf nodig om te blijven functioneren.

snoepen

Mijn doel:
Mijn doel voor mezelf is om een hele week echt te proberen alle toegevoegde suikers uit te bannen. Ik moet me nog wel even verdiepen in de producten die ik mag, van alles wat ik al in huis heb. Maar er zijn gelukkig ook wat dingen die ik heel lekker vind en die ik nog gewoon mag hebben. (zoals een appel met pindakaas. En dit mag gewoon de Calvé pindakaas zijn die we al in huis hebben.
(hoewel ik ook de 100% pindakaas heb gehaald). Maar verder is het even kijken. Want er worden in zo veel producten suikers toegevoegd…

Verder wil ik proberen hoe het is om alles zonder suiker te eten. Ik weet dat ik best wel verslaafd ben   aan suiker. Dus ik wil gewoon weten hoe het is, om een week suikervrij te eten. Ik mag mezelf dan sportief noemen, maar een koekiemonster ben ik zeker.

Een week geen suiker eten, zou jij het kunnen?

Sharing is caring

A Hint Of Blue

Mascha, 20-something is een hyperactieve chaoot, die houd van lezen, sporten en zichzelf mooi maken. Maar ze vind zichzelf geen beauty-meisje. Ook houd ze van lekker eten. Vooral het opeten ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

shares