RECENSIE| Wat als… – Danielle Bakhuis

wat als...
Danielle Bakhuis
ploegsma
2015
Recensie Exemplaar
232

achterflap:

‘Sorry?’ Zoë onderbreekt me. ‘Sorry?’ Ze proeft het woord in haar mond en besluit dat het het walgelijkste is wat ze ooit heeft gegeten. Zoete broodjes. Een laffe hap. Op dat moment weet ik dat ik een fout heb gemaakt. Mijn sorry betekent niks voor haar. In haar gedachten heeft ze me al duizend keer sorry horen zeggen: te midden van een volle klas, vastgebonden aan een stoel en met een pistool tegen mijn hoofd. De sorry die ik nu wil zeggen maakt totaal geen indruk op haar. Haar stem hapert kort. ‘Je dacht toch niet dat ik je ook maar één seconde vergeten was?’

Jade heeft haar verleden als pester diep weggestopt in haar geheugen. Maar dat verandert als Zoë na jaren van afwezigheid weer terug op school is. Jade wil niets liever dan sorry zeggen en alles vergeten, maar daar denkt Zoë heel anders over. Dan vind Jade een vervelend anoniem briefje in haar kluis. En nog een. En nog een…
Wat als sorry zeggen niet genoeg is?

wraak nemen

De strijd die Jade voert om er achter te komen waarom Zoë zo met wraak bezig is. Jade, die haar verleden als pester het liefst wil vergeten wordt geconfronteerd met briefjes en bedreigingen. Omdat ze er in gelooft dat Zoë haar wil terugpakken voor alles wat haar is aangedaan, ondergaat Jade de confrontatie met opgeheven hoofd. Tot het steeds erger wordt en Jade zich onveilig gaat voelen.

De afwisseling tussen het nu, waarin Zoë populair is, en het verleden, waarin Zoë het slachtoffer is van pesterijen, maakt het spannender. En het feit dat dit boek zo ontzettend realistisch is geschreven, geeft het boek iets beklemmends.
ik denk dat iedereen wel iets van pesten heeft meegemaakt, en als je zelf geen slachtoffer was zag je het wel gebeuren in de klas. Of misschien ben je zelf een van die mensen die andere wilde ‘testen’.

Pluspunt

Dit boek heeft als grootste pluspunt dat het erg actueel geschreven is ( buiten het feit dat Hyves nog bestaat).* De manieren van pesten zijn niet ouderwets of overdreven nep. Alles wat in het boek gebeurt zal waarschijnlijk op elke middelbare school voorkomen. De invalshoek waaruit het geschreven is, vind ik erg origineel. Niet vanuit het slachtoffer, maar vanuit het leven van de pester. Ik heb nog niet eerder een boek gelezen dat was geschreven vanuit de pester. Misschien is er in dit geval voor deze invalshoek gekozen omdat de pester nu het slachtoffer is, maar het blijft origineel. ook de ontknoping vond ik verrassend, ik zag het niet aankomen.
Negatief puntje is dat Jade wel heel veel problemen heeft opeens. thuis, op school, met vrienden. Het is net iets te veel, maar toch… Het is niet ongeloofwaardig. Wat ik ook erg tof vond, was dat de briefjes die Jade in haar kluisje vind, ook in het boek zitten. Letterlijk.

Wat zou jij doen als je briefjes begon te vinden in je kluisje?

*Deze Recensie verscheen eerder op mijn boekenblog, het gaat hier om een oude recensie.

Ik wil de uitgever nogmaals bedanken voor het opsturen van dit recensie exemplaar. Voor meer informatie over recensie exemplaren en hoe ik daarmee omga, lees mijn disclaimer

Leave a Reply