waarom wil jij zo graag sporten, je bent al dun genoeg toch?

Een jaar geleden was ik al veel bezig met mijn lijf. Dit jaar heb ik besloten om aan te komen, gezond aan te komen. Een van de dingen die je daarvoor moet doen is gezond eten en meer sporten. Maar: hè? Je wil toch aankomen, niet afvallen? is een opmerking die ik al meer dan eens heb gehoord dit jaar. Voornamelijk van volwassenen, maar ook van mensen van mijn leeftijd. Sommige mensen met wie ik omging vonden het nodig om me te vragen waarom ik zo graag veel wilde sporten. Ik was toch al dun genoeg? Een week geleden nog, iemand die zei: ”Je hebt een prachtig lijf, je hoeft toch niet per se aan te komen?”
Maar jouw beeld van mijn lijf, en mijn gevoel over mijn lijf hoeven niet hetzelfde te zijn, toch?

Spieren

Droge spier aankomen. daar moet je hard voor werken. En niet alleen fysiek tijdens het trainen, maar ook in de keuken. Spieren kweek je voornamelijk in de keuken. Door gezond te eten. Het zal voor de meeste wel bekend zijn dat je beter geen vette hap kan eten als je zwaar traint ( met mate wel, inderdaad. Alles met mate), maar is het ook bekend dat je bepaalde producten beter wel of niet kan eten als je wilt aankomen? Daar heerst nog een groot taboe op. Mensen zijn verbaast en snappen het niet altijd. Gelukkig ben ik op het punt gekomen dat ik me niet zo veel meer aantrek van wat anderen vinden. Ik heb geleerd nee te zeggen waar dat nodig is, en houd genoeg van mezelf om te weten wat ik wel en niet kan doen om binnen mijn dieet gelukkig te blijven. Want ja, ook om spieren te kweken moet je op dieet. Een heel ander dieet dan als je afvallen wil, maar je mag nog steeds niet alles eten wat je wilt.

Conditie

Een ander punt is mijn conditie. Ik had vorig jaar een conditie van nul komma nul en ik moest haast twee tot drie minuten bijkomen als ik een sprintje had getrokken naar de trein. Daar had ik meer dan genoeg van. Ik wilde dat sprintje kunnen trekken zonder moeite. Dus ik ben gaan hardlopen. En na twee maanden pauze- slecht weer en feestdagen en dergelijke- heb ik het weer opgepakt. Ik ben nu serieus bezig met opbouwen en wil eind van het jaar mee kunnen doen aan de plaatselijke singelloop, waarbij mijn doel de 10km is. Maar in mei heb ik ook al een plaatselijke loop van 5 kilometer.

Waarom wil jij zo graag sporten?

Ik liet hierboven al weten dat ik graag sport om aan mijn conditie te werken en mijn spieren. Ondertussen loop ik al bijna vijf weken hard, en ga ik binnenkort over op 10 minuten hard en 1 minuut pauze tussendoor. Verder heb ik sinds ik samenwoon beschikking tot de gewichten van mijn vriend. daarmee train ik wekelijks een keer of vier om mijn armen in shape te krijgen. En door bijna elke dag te planken ga ik me meer gaan focussen op mijn core, zodat ik beter kan hardlopen. Want: ik ben om. Hardlopen is geweldig! Misschien is het niet het allerbeste voor mijn knieën, maar dat komt wel goed. Gewoon zorgen voor genoeg rust tussendoor.

wat is jouw favoriete sport?

 

Waarom wil jij graag sporten?

Leave a Reply