RECENSIE| Waarom ik soms op en neer spring – Naoki Higashida

Waarom ik soms op en neer spring
Naoki Higashida
nieuw amsterdam
2014
Recensie Exemplaar
128

Deze recensie zal er iets anders uit zien als jullie gewend zijn. Het is namelijk niet zo dat dit boek een verhaal bevat dus praten over de opbouw valt al af. Het lijkt meer op een vraaggesprek. Dit boek geeft je een kijkje in het hoofd van een dertienjarige jongen, die een vorm van autisme heeft. Er worden vragen gesteld zoals de titel van het boek: waarom spring je soms op en neer? En de jongen, hij is pas 13 op het moment van schrijven, geeft heel open en eerlijk antwoord.

Autisme

Dit boek is echt heel mooi geschreven door Naoki Higashida is een dertien jarig jongentje uit Japan Hij heeft autisme en kan niet echt praten. Hij wees aan op een bord waar de Japanse tekens op staan wat het antwoord was op de vragen die zijn moeder stelde. Na lange tijd is er dit boek ontstaan. Naoki verteld waarom hij niet kan stilzitten en wat er door hem heen gaat op een dag. Ik zelf studeerde tijdens het lezen van dit boek nog voor hulpverlener en nadat ik mijn stage met autistische kinderen had afgerond kreeg ik dit boek in handen. Helaas nu pas, want ik heb er echt veel van opgestoken. Iedereen die in de hulpverlening zit, of voor hulpverlener studeert zou dit boek moeten lezen. Zo handig is het.

Achterin het boek staat een kort verhaal dat Naoki zelf heeft geschreven, een verhaal van ongeveer tien pagina’s over de dood. Het verhaal is onwijs mooi en raakt waarschijnlijk iedereen.  Nu kan Higashida typen en is hij bezig aan een tweede boek. Ik hoop van harte dat het wordt vertaald want ik wil het lezen!

Heb jij dit boek gelezen?

Deze recensie verscheen eerder op de leesfabriek.
Het gaat om een boek dat ik ter recensie heb gekregen. Voor meer informatie hierover verwijs ik je graag naar mijn disclaimer. ik wil de uitgever nogmaals bedanken voor het opsturen van het boek.

 

Leave a Reply