RECENSIE| Unpluged- Donna Freitas

Unplugged
the Wired
Donna Freitas
Blossom Books
2016
304

Dit is het eerste boek dat ik deze maand las. Waarom er nu pas een recensie online komt, vraag je je af? Tsja, dat vind ik ook een hele goede vraag. Na Unplugged ging ik vrij snel verder met een ander boek. (Darren Shan) en daardoor kwam het schrijven van een recensie er niet van.

Waar gaat het boek over

Wil jij nooit dat het leven weer… 100% echt is?

Skye leeft in de Appwereld; een extravagante, online versie van de echte wereld. Ze werd meer dan tien jaar geleden door haar familie ingeplugd om zo in de virtuele wereld te kunnen leven. Ze hoopten voor haar op een betere toekomst maar Skye is een nobody. Een zestienjarige virtuele wees zonder geld voor dure downloads en exclusieve apps die van haar digitale personage iets bijzonders kunnen maken.

Al haar hoop is gevestigd op het moment dat ze eenmalig mag uitpluggen en haar familie in de echte wereld weer kan omhelzen. Maar dan worden de grenzen tussen de twee werelden gesloten en zit Skye gevangen. Ze zal haar moeder nooit meer zien, de zon niet op haar huid voelen, niet weten hoe het is om weer echt eten te proeven. Skye riskeert haar leven om terug te keren –maar komt er dan achter dat de realiteit veel duisterder is dan ze zich herinnerde.

Mijn mening

Ik heb echt enorm genoten van dit boek. Het las heel lekker en het was spannend genoeg, maar het bleef wel realistisch. Ik heb me meerdere malen afgevraagd wat ik zou doen in de situatie van Skye. Die in mijn hoofd gewoon Sky heet, maar dat terzijde.

Ik baalde best wel dat ik niet kon doorlezen in deel 2. Maar helaas heeft de bieb het tweede boek niet. Dat is dan weer een nadeel. Toch maar mijn eigen bieb starten. Haha, daar ben ik in ieder geval mooi mee begonnen! Genoeg boeken om het een startende bieb te noemen. Maar, terug naar het verhaal.

Ik vond het idee van het boek erg leuk, en het sprak me ook erg aan. Ik kan best geloven dat een soort gelijk iets ooit gaat gebeuren. Je ziet tegenwoordig al best veel mensen op een mobiel zitten, waar je ook komt. (Ik ben ook schuldig, hoor.)

De karakters

Ik heb echt genoten van Skye. Ze was een heerlijk personage waar ik me mee kon identificeren. En dat is niet altijd gemakkelijk. Maar Skye had iets over zich dat ik in mezelf herkende. Misschien was het haar opstandigheid, of haar wil om tegen de stroom in te zwemmen en vooral maar níet met de massa mee te gaan. Hoe het ook zei, ik herkende dingen van mezelf in haar. En dat gaf het boek wat mij betreft extra charme.

Het digitale zusje van Skye vond ik minder aardig. Inrara dacht veel aan zichzelf en hield wat mij betreft veel te weinig rekening met de gevoelens van haar ”zus”. Toch hield ze heel veel van Skye en dat was wel mooi om te zien.
Rain daarentegen vond ik wel leuk. Hoewel hij continu overkwam als een arrogante kwal in de appwereld, wist ik gewoon dat hij een goed hart moest hebben.

Zou jij geupload willen worden naar de cloud als dat kon?

Leave a Reply