uit je comfortzone stappen – 4 tips die echt werken

Doe elke dag iets dat je eng vind, daarmee stap je uit je comfortzone. Maar eng? Hoe bedenk ik die dingen dan, vraag jij je misschien af. Nou, ik geef je een paar tips. Dit zijn dingen die ik zelf ook ooit heb gedaan en het levert echt leuke momenten op.

Wat is de comfortzone?

Je comfortzone is de zone, en deze kan zowel mentaal als fysiek zijn, waarbinnen jij je prettig voelt. Dus het kan zijn dat jij je goed voelt als je omgeven wordt door mensen van wie je houd, of als je bijvoorbeeld bij je beste vriendin thuis bent. Maar het kan ook zo zijn dat je je niet altijd op je gemak voelt als je dierbaren om je heen zijn. Want stel je voor: je bent in de stad, aan het stappen met je vrienden, en je ziet iemand die je wel leuk vind. maar op diegene afstappen vind je doodeng. Binnen de kroeg voel je je op je gemak ( in je comfortzone) maar op die ander afstappen vind je moeilijk (buiten je comfortzone).

Maar soms is het goed om buiten je comfortzone te stappen, mis je soms dingen die je misschien wel heel graag had beleefd. Daarnaast is het ook goed voor je ontwikkeling, want je groeit erdoor als mens. Het kunnen bijvoorbeeld hele kleine dingen zijn. Zo heb ik dieptevrees ( net iets anders als hoogtevrees.) dus op de foto waar je mij op hoogte ziet staan. Dat is iets dat ik eng vind, dus dit is al een voorbeeld van uit je comfortzone stappen.

tekst gaat verder onder foto.

uit je comfortzone stappen

4 dingen die je kan doen om veilig uit je comfortzone te stappen

kleine dingen doen die eng zijn maken dat je veilig stappen maakt. En doordat jij je comfortzone steeds wat groter maakt, durf je daarna steeds een beetje meer. Ik heb deze dingen zelf ook gedaan, en het heeft mij echt geholpen. Dus ik zou zeggen, doe voor het eind van het jaar één van deze dingen.

1. Ga midden in het centrum op een druk moment op de grond liggen, tel in je hoofd tot 20 en sta daarna op alsof er niks is gebeurd.

ik weet het, dit klinkt doodeng. Want veel mensen zullen naar je kijken. Maar aan de andere kant is het zo dat mensen echt alleen maar kijken. Ik heb dit meerdere keren op de grond gelegen op een koopavond. En ik kan je zeggen dat ik het zelfs leuk vond.

2. Vraag aan willekeurige voorbijgangers de weg.

Geloof me, niemand weet dat je zelf in de stad woont, dus vraag gewoon naar het station. Het zal je nog verbazen hoeveel mensen je de verkeerde kant op wijzen. Maar het zet je wel over een eerste stap heen. Toen ik deed werd ik totaal de andere kant op gewezen. Het is erg grappig om te doen en het helpt je toch een stap te zetten.

3. Vraag aan een willekeurig persoon waar je lekker kan eten, en ga daar ook daadwerkelijk eten.

Als je toch van plan bent om uit eten te gaan, laat het lot dan beslissen en vraag aan iemand willekeurig waar je kan eten. Als je bijvoorbeeld vegetarier bent, vraag je gewoon waar je vegetarisch kan eten. Wat voor tip je ook krijgt, ga eten op de plek die wordt genoemd. Het is juist een leuke uitdaging, en misschien ontdek je wel een nieuwe leuke tent.

4. Als je moet kiezen uit twee ”goede” keuzes, kies dan degene die je het engste vind

Dit heb ik zelf nog nooit gedaan, maar kiezen voor hetgeen je het engste vind zorgt ervoor dat je een enorme stap buiten je comfortzone neemt. Door dingen te doen die je eng vind leer je namelijk dat het allemaal wel meevalt met hoe eng het is. Of je vind het wel eng, maar je leert daardoor dat je het wel kan. Dat geeft een enorme boost in je zelfvertrouwen.

16 Comments

 1. Laviemamselle

  22 december 2017 at 11:09

  Leuke, mooie blog! Bedankt voor jouw tips. Heel veel plezier met het bloggen en alvast een mooi 2018 gewenst! Groetjes Ellen

  1. Mascha

   25 december 2017 at 13:29

   aah thx 😀
   jij ook het allerbeste gewenst voor 2018!

 2. Rory

  25 december 2017 at 12:36

  Ik ben zelf vanaf een bepaald moment (vlak na mijn dertigste) allemaal dingen gaan doen die ik spannend vond: in je eentje reizen naar een land waar je de taal niet spreekt (Scandinavisch) en de weg naar je hotel vinden met openbaar vervoer. Acteerlessen (improvisatie) nemen terwijl je het doodeng vindt. En een week lang een acteercursus volgen in een oude boerderij in Frankrijk en daar ook zelf naartoe rijden met twee meiden die je niet kende van te voren. Het heeft mij heel veel gebracht.

  1. Mascha

   25 december 2017 at 13:28

   wat een super toffe dingen om te doen! ik wil echt al heel lang een taalreis maken ( vroeger wilde ik naar engeland, maar ondertussen is mijn engels goed genoeg) en zou het liefst naar scanidnavie gaan om daar de taal te leren. Ik vind Zweden zo geweldig!! Ben er ooit een keer geweest en wil echt graag terug.
   Wat heb jij trouwens gave dingen gedaan zeg! super stoer van je

 3. Emmy

  25 december 2017 at 13:10

  Dit zijn originele manieren om uit je comfortzone te stappen. Leuk 😉 Ik heb er zelf nooit moeite mee, dus ik zou niet weten welke ik zou kiezen.

  1. Mascha

   25 december 2017 at 13:25

   ik heb er zelf wel wat moeite mee gehad, maar deze tips hebben mij echt heel veel gebracht 🙂 dus ik dacht: ik deel ze!

 4. Blogger Gwendy

  25 december 2017 at 13:30

  Hahaha nummer 1 zou ik echt nooit doen. Niet omdat ik het niet zou durven, maar omdat ik daar t nut niet van in zie. Verder leuke tips!

  1. Mascha

   25 december 2017 at 13:41

   ik heb dit bij een cursus zelfvertrouwen moeten doen, en vond het de eerste keer stiekem spannender dan ik verwachtte. Het was koopavond en erg druk in de stad. Maar het heeft me wel veel gebracht. 😀

 5. Alice

  25 december 2017 at 20:44

  Hmmm, mijn kinderen gaan ook wel eens op de grond liggen in het midden van de stad… die hebben het precies niet zo moeilijk met die ComfortZone!! Ik daarentegen… zucht… elke keer weer in hetzelfde restaurant gaan eten én hetzelfde bestellen? Yep! Guilty!

  1. Mascha

   25 december 2017 at 22:15

   Ik zou zeggen, ga eens naast ze liggen. Je kids zullen het geweldig vinden en het is goed voor je zelfvertrouwen

 6. Ciska

  26 december 2017 at 09:50

  Leuk!! De meeste doe ik al regelmatig. Binnenkort ga ik uit mijn comfortzone aangezien ik met leerlingen een week naar Bosnië ga voor opbouwwerk. Ik laat dan mijn gezin en huis achter. Aangezien ik nogal een huismus ben is dat nogal wat

  1. Mascha

   26 december 2017 at 13:16

   Oeh, super spannend.geniet ervan. Gaat vast goedkomen

 7. Cynthia

  27 december 2017 at 11:59

  Wat een leuke tips! Vragen naar een restaurant en daar echt gaan eten gaan we een keer doen. Lijkt me spannend, maar echt leuk. Op de grond gaan liggen in de drukte; daar moet ik even over nadenken.

  1. Mascha

   27 december 2017 at 17:26

   Het is ook erg leuk. Vooral omdat je ( veel) nieuwe plekken leert kennen

 8. Bryan

  27 december 2017 at 15:18

  Heel leuk bericht! En uit je comfortzone stappen is heel belangerijk en leuk vind ik! Maar ergens op de grond gaan liggen vind ik toch maar raar.

  1. Mascha

   27 december 2017 at 17:25

   Het voelt alleen maar raar, mensen kunnen wat kijken, maar het valt zo mee!

Leave a Reply