3 manier om te stoppen met pleasen van anderen

Anderen pleasen. Het is een teken van onzekerheid. Angst om afgewezen in de omgang met de ander. Dat het niet goed is voor jezelf, is natuurlijk duidelijk. Veel Millenials hebben het altijd druk. Zo voelt het in ieder geval.

Voor een deel is het te wijten aan het feit dat we graag alles goed willen doen. Dat we anderen niet teleur willen stellen. Maar soms is het nodig om te stoppen met het pleasen van anderen en voor jezelf te kiezen.

Wat je kan doen om te stoppen met het pleasen van anderen

1. neem je tijd om na te denken over een antwoord.

Zeg niet meteen ja, maar ook niet meteen nee. Denk er even over na.

Heb ik er zelf iets aan?
Word ik er blij van?
past het in mijn agenda?

Als het antwoord op een van de bovenstaande ”nee” is, dan weet je dat je nee moet zeggen. soms is dat lastig, zeker als je iemand er mee kan helpen. Maar als je weet dat je niet kan, of er echt niet blij van wordt omdat je er totaal niks aan hebt, dan moet je geen ja zeggen.

2. niet te vaak sorry zeggen.

Soms voel je de behoefte om sorry te zeggen, eerder schreef ik al een soortgelijk artikel waarin ik aangaf dat je geen sorry moet zeggen als je nee zegt. Maar als je die behoefte echt hebt, houd het dan op één keer sorry zeggen.

3. overwin je angst om nee te zeggen

Als anderen boos worden omdat je nee zegt, moet je goed nadenken over waarom ze dit doen. Verwachtte ze een ja omdat ze die altijd krijgen, of vinden ze het niet kunnen dat je ze niet helpt?
Denk goed na wat het voor jullie relatie betekend als die ander boos wordt dat je nee zegt. Blijkbaar mag je geen nee zeggen tegen bepaalde dingen.

Wat is jouw go-to tip?

Leave a Reply