Mag ik even in geschokt zijn?

Wat? Wat is er tegenwoordig mis met de wereld? Dus omdat ik veel beweeg en gezond eet, wel af en toe een koekje, maar verder redelkijk gezond, moet ik maar naar het concentratiekamp? Echt, ga je dun en gezond zijn vergelijken met de tweede wereldoorlog? Moet ik maar dood omdat ik gezond ben? Meen je dat nou?

Ik heb vroeger wel eens een telefoontje gehad, om 11 uur savonds. afgeschermd nummer (ja heel stoer, toch?) Toen ik opnam hoorde ik : ”jij bent echt vet dik, je moet afvallen.” Ik was niet echt bang en zei gewoon: ”okay” Toen zei de stem aan de andere kant van de lijn: ”nee dat moet je echt niet doen, je hebt al anorexia” en BAM opgehangen. ik schrok me natuurlijk kapot op dat moment. Maar is het nou echt nodig om iemand op te bellen om te vertellen dat diegene dun is? Moet je nou echt duidelijk maken dat ik dun ben? Meen je dat nou?

Want ik heb geen spiegels in huis

Mensen lijken niet altijd te beseffen dat ik thuis ook een spiegel heb. Ik heb echt een spiegel thuis mensen, echt. Ik kan ook zien dat ik geen overgewicht heb. Maar betekend dat dat je me gewoon aan mag spreken om me dat te vertellen: ”Hoi, ik ken je niet, maar jij bent echt dun.”
Ah! fijn. Dat wist ik nog niet, bedankt dat je het me verteld.  Ik heb namelijk geen spiegels in huis die me laten zien dat ik dun ben. Oh en ik ben ook zo dun dat als ik naar mijn buik kijk, dat ik NIET KAN ZIEN dat ik dun ben. Zo dun. Echt, bedankt dat je het me verteld. Meen je dat nou?

ga eens eten jij, je bent namelijk zo dun

Als mensen dit tegen mij zeggen ben ik altijd een beetje verbaasd. Ze moesten eens weten wat ik allemaal eet. Gewoon volledige porties. Lieve mensen, ik leef heus niet op een blaadje sla. En geloof me, de meeste mensen van mijn postuur doen dat niet.

Ik kan genieten van meer dan één koekje per dag zonder aan te komen. Maar ik beweeg dan ook veel. Ik heb nu een maand een fitbit en die vertelt mij dat ik gemiddeld 9915 stappen zet. Dat zijn er zo’n 90 onder het aantal dat wordt aangeraden om ”gezond” te bewegen. Ik loop dus veel. Ook zit ik veel op de fiets. Ik heb geen rijbewijs dus ik moet wel. Maar zelfs als ik mijn rijbewijs wél had, zou ik het meeste op de fiets doen. Ook loop ik drie keer per week een half uurtje hard. Ik beweeg dus genoeg. Daardoor verbrand ik veel. En daardoor eet ik ook redelijk wat. Maar dat is geen junkfood. Al vind ik dat wel gewoon lekker. Soms eet ik dan ook gewoon wél friet, pizza of andere dingen die als ongezond worden bestempeld. Maar omdat ik vaak gezond eet, lijkt het blijkbaar dat ik ‘niet eet’. Meen je dat nou?

Curves

Ook dit gebeurt mij te vaak. Een groot deel van internet staat vol met ”real woman have curves” Nou ik niet! Ik heb kleine borsten, cup A. ( zo dat is gezegd) Dus ben ik nou niet meer echt? Oh. Goed om te weten dat jullie me verzonnen hebben. Hadden jullie me niet gewoon kunnen bedenken met iets grotere borsten dan? Want JA, deze dingen maken mij onzeker. Meer dan een beetje. Heel internet staat vol met vrouwen met grote borsten, ook al zijn ze voor een deel nep. Hetzelfde voor de reclame industrie. allemaal grote borsten, die duidelijk in beeld worden gebracht. Iets met vrouwen zien als lustopject. Maar dat is een heel andere discussie. Maar mensen zijn over het algemeen nog steeds van mening dat vrouwen met curves ”echte vrouwen zijn”. En als je geen curves hebt, dan ben je dus blijkbaar niet echt. Meen je dat nou?

mijn vriend is blijkbaar een hond!

Willen jullie zeggen dat mijn vriend nu al meer dan een jaar een hond is? omdat hij van me houd zoals ik ben? NEE hij is een echte man, omdat hij houd van me zoals ik ben omdat hij me niet veroordeeld en niet aan body shaming doet. Hij is een echte man omdat hij me accepteert zoals ik ben. Maar volgens de media is hij een hond. Want ik ben dun en alleen honden houden van botten. Dat ik verder prima gezond ben doet er blijkbaar niet toe. neem je dat nou?

Ik zeg nee tegen slim shaming!

k wil met dit artikel absoluut niet zeggen dat Fat shaming wél okay is. Net zo min! Maar ik ben gewoon in shock van hoe ver het gaat als het aankomt op slim shaming. En daar wordt veel te weinig aandacht aan besteed.
#bodyaccaptence

Als je hier meer over wit lezen dan verwijs ik je graag door naar onderstaand artikel

http://www.chloesway.com/2016/04/skinny-shaming-open-letter-to-ignorant.html

21 Comments

 1. Sofie Katelijne

  30 december 2017 at 19:49

  Vreselijk dit. Bodyshaming moet stoppen langs beide kanten inderdaad: curves zijn mooi maar ook met slanke vrouwen is niks mis!

  1. Mascha

   31 december 2017 at 12:31

   Helaas hebben mensen altijd een oordeel klaar over anderen. Dik = vreetzak. Dun = anorexia. Alsof een dun persoon nooit een stukje taart eet en een dik persoon altijd. Zucht…

 2. Sofie Katelijne

  30 december 2017 at 19:53

  Wat vreselijk dit, je hebt volledig gelijk uiteraard. Niks mis met curves maar ook niet met slanke mensen!

 3. Wanda

  30 december 2017 at 20:35

  Belachelijk dat wildvreemden je op je lichaam aanspreken. Ik ben zelf iemand met een maatje meer terwijl een goede vriendin van mij ook heel erg dun is. Allebei hebben we wel met dergelijke situaties te maken gehad, ronduit beledigend zulk gedrag.

  1. Mascha

   31 december 2017 at 12:30

   Ik kan me ook neit indenken dat er mensen zich goed voelen bij het beledigen van anderen. Ik zou nooit iets durven zeggen over de levenstijl van een wildvreemde. Waarom zou ik ook?

 4. Sherry

  31 december 2017 at 02:08

  Goed artikel. Belachelijk dit. Het is nooit goed ben je te dun dan heb je anorexia en ben je te dik dan ben je een vreetzak. Weinig mensen beseffen dat zulke dingen heel kwetsend zijn.

 5. Sherry

  31 december 2017 at 02:09

  Goed artikel. Belachelijk dit. Het is nooit goed ben je te dun dan heb je anorexia en ben je te dik dan ben je een vreetzak. Weinig mensen beseffen dat zulke dingen heel kwetsend zijn.

 6. Sherry

  31 december 2017 at 02:10

  Goed artikel. Belachelijk dit. Het is nooit goed, ben je te dun dan heb je anorexia en ben je te dik dan ben je een vreetzak. Weinig mensen beseffen dat zulke dingen heel kwetsend zijn

  1. Mascha

   31 december 2017 at 12:28

   Zeker. JE hebt of anorexia of je eet altijd te veel. en als je er dan voor kiest om een gezonde leefstijl aan te nemen, hebben mensen ook meteen het oordeel dat je op dieet bent en sowieso 10 kilo wilt afvallen.

 7. Jenny - IkReis

  31 december 2017 at 08:45

  Leven en laten leven. Mensen hebben veel te snel een oordeel klaar.

  Natuurlijk moet je voorzichtig zijn met extremen, maar dat werkt beide kanten op.

 8. Jenny - IkReis

  31 december 2017 at 08:47

  Leven en laten leven. Waar bemoeien mensen zich mee?

  Natuurlijk moet je uitkijken met extremen, maar dat werkt beide kanten op.

  1. Mascha

   31 december 2017 at 12:26

   mensen denkne het altijd beter te weten, en dat is erg jammer.

 9. Emmy

  31 december 2017 at 10:54

  Tot mijn 46ste was te mager en nu krijg ik commentaar dat ik best een beetje op mag letten. Met andere worden: zo is het altijd wat. Ik negeer het en doe waar ik me lekker bij voel. Niet meer over nadenken maakt ruimte voor de dngen die ik echt leuk en fijn vind en dat snoert de monden sneller dan welk antwoord ook, is gebleken. Fijne jaarwisseling en een te gek 2018

  1. Mascha

   31 december 2017 at 12:26

   het is inderdaad altijd wat! Ik kom niet veel aan en mensen willen me wel eens ”dik voeren”. Maar dan geven ze allemaal ongezonde zooi. en daar ben ik nu wel een beetje klaar mee. Een vriendin zegt het echt als grapje, maar een andere meent het serieus als ze zegt dat ik maar wat meer ”taart” moet eten, als ik wil aankomen. Wat?

 10. Cynthia

  31 december 2017 at 11:50

  Ik snap niet dat mensen elkaar zoveel pijn doen. Of het nou gaat om dat je vind dat iemand te dik is of te dun. Houd het lekker voor je. Elk mens is mooi. Als je de moeite neemt om echt te zien in plaats van vluchtig wat te kijken.

  1. Mascha

   31 december 2017 at 12:24

   Jaa, daar ben ik het zo mee eens. Ik vind wel dat je moet blijven opletten of je gezond bent. Over-/ondergewicht is niet goed. Maar verder is het wat mij betreft leven en laten leven

 11. Cynthia

  31 december 2017 at 11:52

  Ik vind het sowieso verdrietig als mensen elkaar pijn doen. Laten we nou eens de moeite doen om mensen echt te zien in plaats van snel te kijken en oordelen.

 12. nicole orriens

  31 december 2017 at 12:25

  Ik wist niet dat dit zo erg was zeg! Ik kan me voorstellen dat je het niet prettig vindt!

  1. Mascha

   31 december 2017 at 12:37

   jep, Fatshaming is gelukkig al enigszins bekend en daar wordt al van alles aan gedaan. Maar slim-shaming is blijkbaar okay. want wat hebben die strijkplanken te klagen? ze zijn lekekr dun. ( ja zo ben ik wel eens genoemd: strijkplank)

 13. Saskia

  31 december 2017 at 16:32

  Goed dat je hier eens over schrijft. Niemand is perfect. Dik, dun, curvy, lang, kort. Laten we elkaar gewoon lekker accepteren zoals we zijn. Allemaal anders!
  Zolang je maar zelf lekker in je vel zit.

  1. Mascha

   31 december 2017 at 17:01

   Juist. Zolang je niet ongezond dik of dun bent en je je er goed bij voelt is er niks aan de hand.

Leave a Reply