Nee leren zeggen #2

Nee zeggen op een goede manier. Het is en blijft lastig. Daarom geef ik vandaag weer wat tips om op een rustige en kalme manier nee te zeggen, zonder dat je jezelf in allerlei rare bochten moet wringen om het uit te leggen.

Nee zeggen

Ik schreef er al eerder een stuk over waarin in vertelde hoe belangrijk het voor jezelf (en de ander) is om nee te zeggen. Als je niet rustig bij die ander bent omdat je in je hoofd al bezig met met de taken van je lange takenlijst, zit je niet op je gemak en daar heeft de ander ook last van. Wil je er meer over lezen? Lees dan gerust het hele artikel.

manieren om op een goede manier nee te zeggen:

– Dat is een goed idee, maar mijn antwoord is nee
– Sorry maar dat kan/doe ik niet.
– Het is niet mijn ding, dus ik ga nee zeggen
– Ik wil je graag helpen, maar op dit moment heb ik andere prioriteiten.
– Ik weet het nog niet. Dus als je niks meer van me hoort kan je ervan uitgaan dat mijn antwoord nee is. ( hier kan je evt bij zeggen dat je voor een bepaalde datum laat weten als je je antwoord wijzigt.)
– Wat leuk/lief dat je aan mij denkt maar ik zeg nee.

Mensen zijn dwingend

Mensen kunnen soms niet doorhebben dat jou nee ook daadwerkelijk een nee is. Ze gaan zeuren en doordrammen. Als dit het geval is moet je nog een keer heel erg duidelijk zijn.
Belangrijk is dat je jezelf alsnog niet gaat verontschuldigen voor je nee. Jij hebt het volle recht om nee te zeggen. Zelfs zonder uitleg! Heel belangrijk!

– Ik hoor wat je zegt, maar ik ga het niet doen.
– Er is te zien dat je een probleem hebt, maar ik ga het niet voor je oplossen
-Ik houd van je (geef veel om je), maar mijn antwoord blijft nee
– Ik zei geloof ik nee.

En als ze dan nog steeds niet willen luisteren, is het belangrijk om je af te gaan vragen hoe belangrijk deze persoon voor je is. Niet omdat hij/zij super belangrijk is en je toch ja gaat zeggen. Nope. Maar om deze persoon minder aandacht te geven in de toekomst. Want als jouw keuzes niet worden gerespecteerd, is deze persoon dan wel zo belangrijk?

Zeg jij wel eens nee zonder je te verontschuldigen?

2 Comments

 1. Emmy

  31 december 2017 at 11:48

  Dat heb ik ook geleerd, maar heeft lang geduurd. Ben nu blij dat ik het kan.

  1. Mascha

   31 december 2017 at 12:24

   Dat is mooi om te horen 😀

Leave a Reply