9 tips om mentaal sterker te worden

Iedereen wil het zijn: mentaal sterk. maar, hoe zorg je er nou voor dat je mentaal sterker wordt?  Vandaag zet ik een aantal tips onder elkaar die ervoor zorgen dat jij handvatten hebt.

mentaal sterk

mentaal sterk, als je het googled moet je goed zoeken voor een uitleg. Je krijgt namelijk eerst een hele lading blogs die ieder hun eigen tips geven. Maar na een tijdje zoeken vond ik dan toch die uitleg:

In plaats van elke tegenslag in je leven  als iets negatiefs te zien, zie jij het als een kans om te groeien als mens. Een kans om te oefenen om metaal sterker te worden. Hierdoor zul je wijsheid en helderheid krijgen die je kunt inzetten als het leven echt moeilijk wordt.

Mijn tips om metaal sterker te worden

Niet bang zijn om tijd alleen door te brengen
Als je alleen bent kan je juist goed reflecteren op de dag of je gedachten even rust geven. De wat gevoeliger mens zal zeggen dat zijn batterij opgeladen moet worden. Zo noem ik het in ieder geval altijd. Mijn batterij opladen.
Door  de dag heen krijg je ontzettend veel prikkels binnen. Er gebeurt veel en je doet een hoop. Door wat tijd voor jezelf ( dus totaal zonder smartphone of ander scherm) door te brengen, komen je hersenen tot rust.

Niet blijven hangen in het verleden
Ja maar vroeger deed X dat, en nu ben ik bang dat Y dat ook gaat doen ook al is daar echt helemaal geen aanleiding toe. Een van de vervelendste dingen is als je blijft hangen in het verleden. Neem alles met het moment. Denk op gepaste tijden terug aan het verleden en leer van de fouten die je maakte. Of de dingen die anderen deden.

Heb vooral niet het gevoel dat de wereld je van alles schuldig is
jij bent zelf verantwoordelijk voor je leven. Niemand anders. Dus als andere mensen nee zeggen, dan is dat hun goed recht. Niemand is je iets schuldig. Ga er dan ook altijd van uit dat je iets uit liefde doet, en niet omdat die ander je daarna iets schuldig is.

Geef nooit op na een keer proberen
Wie na één keer proberen opgeeft, heeft eigenlijk ook gefaald. Je moet wel een paar keer proberen. Mentaal sterke mensen blijven proberen tot ze het kunnen. Want als je iets maar vaak genoeg doet, dan leer je het vanzelf.

Verwacht geen resultaten in een dag
Als je bijvoorbeeld net als ik sterker wilt worden, mag je er niet vanuit gaan dat je na één keertje trainen al meteen super strakke ABS hebt en hele sterke armspieren. Dit kost vele maanden. En geloof me maar als ik zeg dat dit voor de meeste skills geldt.

Je kan het niet iedereen naar z’n zin maken. Handel er dan ook maar niet naar.
Persoon X wil naar locatie A en Persoon Y wil naar locatie B. Je kan het niet beide naar hun zin maken. Soms moet je een keus maken en het is onmogelijk om daarbij iedereen tevreden te houden.

Verspil geen tijd met zelfmedelijden
Ja, je bent echt super zielig. Get over it now! Je bent niet zielig. Je kan er namelijk ook voor kiezen om iets aan de situatie te gaan doen. Als iemand je lelijk noemt  (bijvoorbeeld) heb je twee keuzes.
1) jezelf heel erg zielig gaan vinden, want je bent blijkbaar lelijk.
2) bedenken dat alleen persoon X je lelijk vind, en verder gelukkig zijn met hoe je er uit ziet. Want wat X van je vind is haar probleem.
zelfs als alleen je partner je mooi vind, dan heb je in principe genoeg toch? wat maakt het uit wat anderen zeggen? Tevreden zijn met jezelf is het belangrijkste. Wat anderen vinden is hun probleem.

Verspil zo min mogelijk energie aan dingen waar je geen controle over hebt en houd je verwachtingen laag
Als je geen verwachtingen hebt, kan alles alleen maar meevallen. Als je bijvoorbeeld een lot koopt voor de loterij is de kans heel klein dat je wint. Dus uitgaan van het feit dat je niks krijgt is vele malen slimmer. Dan ben je al gelukkig als je het geld terugwint dat je in het lot hebt gestopt. Je kan er niks aan doen om je win kansen te vergroten. Dus verspil geen energie door hier de hele tijd over na te denken.

En dit kan je natuurlijk ook op alle andere situaties toepassen

Laat anderen je emoties niet beïnvloeden
soms hoor je mensen zeggen: ” diegene haalt echt het slechtste in me naar boven” of ”als hij er is, dan heb ik echt al een slecht humeur want ik heb echt geen zin in hem”
Door dit op voorhand al te denken beïnvloed je dus je humeur al, nog voordat je de situatie bent ingegaan. Misschien is het wel heel vervelend, maar het kan ook meevallen.zorg er in ieder geval voor dat jou emoties ook echt die van jou zijn. En laat je niet beïnvloeden omdat oom X komt. Want die is er toch wel.

Heb jij het idee dat je mentaal sterk bent?

 

 

Leave a Reply