Don’t say maybe if you want to say no

Een van de belangrijkste lessen die je moet leren in het leven is nee zeggen. Dit is voor sommige een eitje, en zij doen het dan ook met het grootste gemak, maar er zijn ook genoeg mensen die er erg veel moeite mee hebben.
Ik was daar ooit een van.

Mijn struggles

Vroeger was dit een van die dingen die ik moeilijk vond. Ik wist best dat ik aan mezelf moest denken, maar een ander teleurstellen vond ik niet leuk. Daarom zei ik vaak misschien, of zelfs ja, terwijl ik eigenlijk al wist dat ik er geen zin in had, geen tijd voor had of ook maar de behoefte voelde. Toch forceerde ik mezelf te vaak om ja te zeggen, enkel met het idee dat ik de ander daar een plezier mee deed.

Maar je doet die ander er helemaal geen plezier mee, want je hebt geen zin, en het kan zelfs zo zijn dat je meer met je hoofd bij iets anders zit, dan waar je lichaam aanwezig is. Met je gedachten afwezig zijn is natuurlijk niet iets waar de ander blij van wordt. Je doet diegene geen plezier met afwezig zijn. Het is veel leuker als je diegene naast wie je zit de volle aandacht kan geven.

Of als je wél tijd hebt om diegene te helpen, in plaats van op het laatste moment laten weten dat je agenda toch te vol zit voor die afspraak. Want niemand wordt er blij van, als je op het laatste moment toch bedenkt dat je het te druk hebt. Dit had je immers kunnen weten!

Leren om nee te zeggen

Dit was voor mij echt een opgave. Ik bleef het moeilijk vinden om anderen teleur te stellen, ook toen ik de 20 al gepasseerd was. Tot ik tegen mezelf begon aan te lopen. Mijn agenda raakte voller en ik merkte dat ik stress kreeg. Dat was voor mij eigenlijk het eerste aha-momentje. Ik besefte opeens dat ik voor mezelf moest kiezen, ook al zou ik daar mensen door teleurstellen. Af en toe zei ik nog wel ja, maar steeds vaker koos ik voor mezelf. Ik wilde immers af van die stress. Maar ik bleef nog wel excuses maken voor mijn nee.

Verschuivingen

Hoewel het hele ‘voor mezelf kiezen’ in het begin echt voor verschuivingen heeft gezorgd in relaties met vrienden, familie en klasgenoten ben erg gelukkig dat ik nu geen dingen meer doe waar ik aanvankelijk tegenop zag. Natuurlijk zijn er nog wel eens afspraken waar ik geen zin in heb, maar dat ligt dan meer aan het moment, dan aan het feit dat ik tegen mijn zin in een afspraak heb gemaakt. Ik merkte nog steeds dat het lastig blijft om nee te zeggen, maar een wijs persoon zei tegen mij:

Je bent niet minder Mascha, als je een keer nee zegt.

Toen dat werd gezegd ( en het is nog niet eens een jaar geleden) veranderde er iets in mij. Nee zeggen is goed, je hoeft ook niet uit te leggen waarom je nee zegt. Hoewel dat in sommige situaties wel aardiger is.
Kies vooral voor jezelf en houd van jezelf. Dat maakt je op den duur alleen maar gelukkiger. En daarmee de ander ook.

vind jij het makkelijk om nee te zeggen zonder daar echt een uitleg over te geven?

2 Comments

 1. Paula Maat

  3 mei 2017 at 18:48

  Ik ken het gevoel!!

  1. Mascha

   4 mei 2017 at 12:51

   Vervelend is dat he!
   Maar ik weet zeker dat jij het ook wel leert hoor!

Leave a Reply