RECENSIE| herinneringen van een denkbeeldig vriendje

herrinneringen aan een denkbeeldig vriendje
Mattew dicks
Mistral
2018
288

Waar gaat het over?

Budo is dan wel het denkbeeldige vriendje van de autistische 8-jarige Max, maar dat wil niet zeggen dat hij niet bestaat. Wanneer Max wordt ontvoerd, is Budo de enige die weet waar Max is. Er is maar één probleem: Max is de enige levende persoon die Budo kan zien en met hem kan praten. Budo moet alles op alles zetten om zijn beste vriend te redden.

Budo

De autistische Max is acht jaar en hij heeft een denkbeeldig vriendje in het leven geroepen die hem met alles kan helpen: het kiezen tussen een rood of een groen shirt bijvoorbeeld.
Max heeft namelijk onwijs veel moeite met kiezen. Want wat maakt het uit of je een groen of een rood shirt draagt? Juist dat maakt keuzes moeilijk. Ook houd Max er niet van om aangeraakt te worden. Gelukkig kan zijn denkbeeldige vriendje dat niet, iets dat Max wel fijn vind.

Maar wat als Max op een dag wordt ontvoerd? De enige die weet wie de dader is, dat is Budo. En zijn connectie met de buitenwereld is Max zelf.
Zal het Budo lukken om Max te helpen, of niet?

Vertelwijze

Juist omdat het verhaal vanuit Budo, het denkbeeldige vriendje, is geschreven is het een prachtig verhaal. Je krijgt een kijkje in het hoofd van een autistische jongen zonder dat je echt in zijn hoofd zit. Als Budo het lukt om bij Max te komen is hij dolblij, maar hoe moet het nou als Max achter een deur zit die niet van binnenuit open kan, hoe moet hij Max daar ooit wegkrijgen als Max niet langs de dader durft weg te lopen…

Mijn denkbeeldige vriendjes

Dit prachtige boek deed me echt heel de tijd denken aan mijn eigen denkbeeldige vriendjes. Twee kinderen met wie ik speelden als mijn klasgenootjes geen tijd hadden.
Telkens weer verbaasde ik me over de prachtige vertelwijze en het geweldige verhaal dat me zo in zijn greep hield. Ik had echt tranen in mijn ogen en ik beet op mijn lip van de spanning. Dit verhaal is echt een enorme aanrader. Voor iedereen die ooit een denkbeeldig vriendje had, of er juist geen idee van heeft.

Had jij vroeger een denkbeeldig vriendje?

Leave a Reply