RECENSIE| Harry potter en de steen der wijzen – Jk Rowling

Harry Potter en de Steen der Wijzen
Harry Potter
J.K. Rowling
de Harmonie
26 juni 1997
258

Harry potter is zo bekend, dat ik me afvraag of het nog wel zin heeft om hier een uitgebreide recensie van te schrijven. Want, zijn er nog wel mensen geïnteresseerd in de mening van de duizendste boekenblogger over dit boek?
Zijn er nog wel mensen die zin hebben om weer een recensie te lezen over hetzelfde boek? Maar dan bedenk ik me dat er vaak zat een boek wordt gehyped en dat je geen blog kan openen zonder er over te lezen. En daarom besloot ik toch maar me te wagen aan de zoveelste recensie van onze favoriete tovenaar.

Harry Potter is zo populair dat er bijna niemand is die zijn naam niet kent. En dat is natuurlijk een droom van iedere schrijver. Dat de hele wereld je hoofdpersoon kent. Toch was ik een van die mensen die het boek nog niet had gelezen. Dit vertelde ik in mijn blogpost over boeken die ik in 2017 wilde lezen. Daarom moet ik van mezelf dit jaar heel HP lezen. En natuurlijk begin je dan bij de steen der wijzen.

flaptekst

Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap.
Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door een woest figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn ouders werkelijk waren.
Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9¾ belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters.
En uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

Last van de film

Wat jammer was, ik had de film pas gezien met mijn vrienden. We vonden het leuk om deel één nog eens te gaan kijken samen.  Ik merkte aan mezelf dat ik daardoor heel erg de filmbeelden in mijn hoofd had, en niet die zelfgemaakte beelden. Hiervan baalde ik een beetje, want daardoor had ik meer moeite om van bepaalde scenes te genieten. Juist omdat de filmbeelden door mijn hoofd spookte. De beelden van de prachtige trappen kwamen naar boven toen ik er over las. Maar dat maakte het wel lastiger, want het hield mijn eigen beeld een beetje tegen.

Hoewel ik last had van de filmbeelden kon ik toch heel erg genieten van de kleine dingen in het verhaal. De manier waarop Ron en Harry met elkaar omgaan is erg mooi. Ik genoot van hun vriendschap. Ook vond ik het heerlijk om over Hermione te lezen. De manier waarop zij in het leven staat vind ik knap. Ik ken maar bar weinig mensen die dezelfde discipline hebben als zij.

Al met al heb genoten van het boek. Vooral omdat er gelukkig ook een hoop dingen net even anders waren dan in de film. Daardoor kon ik er toch mijn eigen beelden bij bedenken, en genoot ik weer net even wat meer. Dus helaas was ik iets te veel beïnvloed door de film om dit boek meer dan drie sterren te geven.

Wanneer werd jouw leesplezier beïnvloed door de film?

Leave a Reply