thuissporten, hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft?

Ooit, lang geleden, schreef ik een artikel over hoe je gemotiveerd blijft bij thuissporten. Dit deed ik op mijn boekenblog. Vlak voor ik de keuze maakte om AHOB aan te maken. Ik vond het nu wel eens tijd worden om hierover een update te geven. Want ik heb in de afgelopen tijd dingen geleerd. En de dingen die ik toen deed, werken niet allemaal meer.

Motivatie

Als eerste is het natuurlijk erg belangrijk dat je een goede motivatie hebt. Zonder motivatie kom je niet ver. Ik kijk nog steeds heel graag op Pinterest om daar te zoeken naar leuke sportqutes, of nieuwe oefeningen/schema’s. Als je sport omdat je het gevoel hebt dat het moet, zit je fout! Geloof me, pas als je echt wilt sporten ga je het ook daadwerkelijk doen.

Als je een goede motivatie hebt, kom je dus een stuk verder.

Ergens naar toe werken

Als je weet wat je wilt bereiken is het altijd een stuk makkelijker om jezelf te motiveren bij thuissporten. Je kan hele mooie schoenen hebben gekocht, een luxe outfit die stiekem veel te duur was, en een yoga mat. Maar als je nergens naar toe werkt, is je motivatie zo weg. Dus zorg ervoor dat je ergens naartoe werkt.

Zo vertelde ik woensdag dat ik graag weer wat aan mijn buik- en armspieren doe. Hiermee heb ik voor mezelf een doel gesteld. Dit maakt het makkelijker om een schema op te stellen.

Schema’s

over schema’s gesproken… Ik merk dat werken met een schema de laatste tijd erg lastig voor me is. Ik wilde drie keer per week hardlopen. Maar mijn hoofd vond allerlei excuses. Te warm, regen, geen zin en moe zijn de meest gehoorde die ik de laatste twee weken tegen mezelf zei.

Een goed schema, waarin je duidelijk je doelen naar voren brengt helpt een hoop. Zorg er dus niet alleen voor dat je een schema hebt, maar verwerk hierin je doelen. Hierdoor zie je meteen of het in verhouding is.

Drie kilo in een week afvallen is namelijk geen haalbaar doel als je alleen maar één dag in de week een kwartiertje vrij wilt maken. Dat moge duidelijk zijn. Maar als je bijvoorbeeld na een maand één of twee kilo meer of minder wil, dan is dit wel degelijk haalbaar. Al moet je wel rekening houden met je eetpatroon.

voorbeeld plankschema

Om jullie tegemoet te komen deel ik een van de schema’s die je zou kunnen gebruiken.
Let op: luister altijd naar je lichaam, ga alleen verder als het goed voelt en als je een dag rust (extra) nodig hebt, neem die dan. Daarnaast kan het resultaat per persoon heel erg verschillen. Dit hangt af van je bouw van je lichaam, hoe je de oefening uitvoert en je eetpatroon.

Dag 1- 20 seconden           Dag 6- 45 seconden
Dag 2- 20 seconden           Dag 7- 45 seconden
Dag 3- 30 seconden           Dag 8- 1 min
Dag 4- 30 seconden           Dag 9- 1 min
Dag 5- rust                         Dag 10- 1,5 min

Dag 11- 1,5 min                  Dag 16- 2,5 min
Dag 12- rust                        Dag 17- 3 min
Dag 13- 2 min                     Dag 18- 3 min
Dag 14- 2 min                     Dag 19- rust
Dag 15- 2,5 min                  Dag 20- 3 min

Dag 21- 3,5 min                  Dag 26- rust
Dag 22 3,5 min                   Dag 27- 4 min
Dag 23- 3,5 min                  Dag 28- 4,5 min
Dag 24- 4 min                     Dag 29- 4,5 min
Dag 25- 4 min                     Dag 30- 5 min

Leave a Reply