Recensie| Experiment black Box

Experiment black Box
Mario Giordano
spanning/ Triller
Signature
N.B.
301

Goedemorgen!

Vandaag de eerste recensie van een hele hoop, de rest van de maand kan je elke werkdag rekenen op een recensie van een boek. Iets wat jullie te danken hebben aan het feit dat ik mijn twee blogs heb samengevoegd. Daarnaast zullen er ook andere arikelen online komen.
Vandaag trappen we af met het laatste boek dat ik las. Een triller die is gebaseerd op een waargebeurd experiment.

Flaptekst

Tarek is verslaggever en ruikt eindelijk de primeur van zijn leven. Psychologen willen met een experiment het gedrag van mensen in extreme situaties testen. Vrijwillige proef personen moeten hiervoor twee weken lang als bewakers en gevangenen in een schijngevangenis worden opgesloten. Hoe reageert een mens hierop?

Tarek meldt zich aan om mee te doen. Al na enkele dagen draaien de eerste proefpersonen door. Het experiment loopt volledig uit de hand. Het spel verandert in dodelijke ernst.

Waargebeurd experiment

Het bizarre van dit boek is dat het helemaal is gebaseerd op een waargebeurd experiment. Het Stanford Prison Experiment. Hierin werden vierentwintig studenten willekeurig verdeeld over 2 groepen. Gevangenen en bewakers. Al heel snel gingen de bewakers zich als leidinggevende gedragen en namen ze veel macht op zich. De gevangenen gedroegen zich al snel onderdanig en kwamen in een slachtofferrol terecht. Het experiment zou twee volle weken duren, maar moest na zes dagen worden afgebroken omdat de psyche en de levens van de gevangenen serieus in gevaar werd gebracht.

De karakters

De karakters waren erg realistisch geschreven. ik snapte iedereen en alle gevoelens van deze mensen. Tarek, de hoofdpersoon, zit als nummer 77 in de gevangenis. Je kan vaak meekijken in zijn hoofd, en dat is iets wat ik heel leuk vond, vooral vanwege zijn interessante gedachtegang. Maar je kan ook met andere personen meekijken. Dat maakt dat je alle motieven en redenen snapt waarom mensen doen wat ze doen. Als dat niet voor spanning zorgt…

Spannend

Want spannend is het wel. Je voelt heel erg mee met wat de gevangen doormaken. Voor straf moeten opdrukken bijvoorbeeld. Net zo lang tot je door je armen zakt. En aangezien er aan het experiment veel fitte mannen meedoen moeten ze nog al vaak opdrukken.

Heftig

Net als in het echte experiment gaat het in dit experiment al snel fout. De bewakers vernederen de gevangenen vaak en maken het ze erg lastig. Zo moeten ze in een ziekenhuishemd rondlopen met verder niks aan. Alleen een paar slippers en een badmuts. Alles om er voor te zorgen dat de gevangenen luisteren. Ook mogen ze maar drie keer per dag naar het toilet en hebben ze drie keer per dag een maaltijd, die binnen tien minuten op moet zijn.

Realistisch

Juist omdat ik wist het gebaseerd op een waargebeurd experiment, maakte dit het boek extra spannend voor me. Ik heb hier vroeger op school over geleerd en wist al het een en ander van het Zimbardo experiment. Van sommige zaken wist ik dat ze in het daadwerkelijke experiment ook zijn gebeurd en dat deed me net wat vaker huiveren.

Spelfouten?

Helaas, kan ik zeggen dat dit boek ook een aantal slordige fouten bevat. Ja in plaats van je was de meest storende. Maar er zaten nog een paar andere fouten in, iets dat ik erg jammer vond. Dit gaf me het gevoel dat het niet heel zorgvuldig was nagelezen. Maar al met al heb ik erg genoten van boek.
Zonder de spelfouten had het misschien net de 5 sterren gehaald, maar nu blijft het hangen op 4.

Leave a Reply