bevriend zijn met het andere geslacht, kan dat wel?

mannen als vrienden hebben. Internet staat vol met meningen over of het wel of niet kan. het zijn vooral de mannen die zeggen dat het niet kan, omdat ze vinden dat er altijd een iemand is die meer wil.

Ik zal je vertellen waarom dit niet hoeft te zijn, en waarom je WEL bevriend kan zijn met mannen als vrouw. ( of als een man met vrouwen) Voor ik begin met de mogelijkheden vertel ik je even waarom het soms lastig kan zijn.

Lastig?

Een van de twee wordt verliefd op de ander. Dit is natuurlijk vervelend. Als je al langer bevriend bent kan het zijn dat je de vriendschap niet wilt verbreken en het niet zegt. Dit moet je niet doen. Vertel het de ander WEL. Mijn vriend heeft dit ook gedaan en een maand of twee later ( ik moest er wat langer over nadenken) kwamen we samen. Nu staan we op het punt om te gaan samenwonen. Als je het de ander niet verteld, maak je het alleen maar lastig voor jezelf. Want misschien vind jouw (beste) vriend(in) jou ook wel leuk.

Of niet

Zoals bij mijn beste vriend. Hij vertelde het me pas toen zijn verliefdheid over was en ik heb hem toen ook eerlijk verteld dat ik nooit op die manier gevoelens voor hem zou krijgen. Hij knikte en zei dat hij dat wist. Maar het kan ook zijn dat je niet weet wat die ander gaat zeggen. Het kan immers ja of nee zijn. Daarom. Vertel het altijd. Dan heb je meteen duidelijkheid. En als die ander dan zegt geen gevoelens voor je te hebben, bekijk of je het aankan om bevriend te blijven met diegene. Of misschien heb je (even) afstand nodig. Als jullie vriendschap al die jaren al sterk is geweest voordat je gevoelens kreeg kan dat zeker terug komen. Maar niet zolang jij heimelijk blijft hopen op meer. Dus mocht je worden afgewezen, accepteer het en ga verder.

Loslaten

Als je je gevoelens kan loslaten, of kan accepteren dat de ander bezig is met het loslaten van z’n gevoelens, dan kan je op een goede manier vrienden zijn. Want als je continu met hoop blijft rondlopen, dan lukt het niet op een ontspannen en relaxte manier met die ander om te gaan. Je blijft denken: ”als ik maar goed mijn best doe, dan kan er iets veranderen bij die ander”
Helaas, de kans is groot dat die ander niet veranderd van gedachte. En jouw hopen op meer is dan niet goed voor de vriendschap.

Geef de ander niet de schuld dat je in een ”friendzone”wordt gezet. Jullie zijn vrienden. Hiermee geef je de ander de schuld voor jouw problemen. Die ander heeft namelijk voor 100% recht om nee te zeggen. Net als dat het andersom kan gebeuren dat jij wordt leuk gevonden, maar dat je diegene niet leuk vind.

Het is dus wel degelijk mogelijk om zonder liefdesintensies bevriend te zijn met de ander. Maar dan moet je wel duidelijkheid bieden en er van beide kanten hetzelfde instaan. Dan kan je een geweldige vriendschap hebben.

Aan de andere kant:

Ik vond mijn vriend al leuk toen hij me liet weten dat hij op mij viel, maar ik kon dit voor mezelf echt nog niet toegeven. Want we waren al jaren bevriend en ik was ook close met zijn ex. Maar we vielen voor elkaar en daar was niks aan te veranderen. Dus ik heb hem laten weten ook voor hem te zijn gevallen. Nu staan we op het punt om samen in te trekken. Daarom: vertel het altijd als je gevoelens hebt ontwikkeld voor de ander. Maar accepteer ook altijd het antwoord, wat het ook is.

10 Comments

 1. Mirjam

  16 januari 2018 at 20:44

  Over dit onderwerp wordt zeker veel geschreven. Ik denk dat dit best kan. En dat het wel of niet slagen afhankelijk is van vele dingen. Zoals hoe heb je elkaar leren kennen en hoe lang kende je elkaar voordat je bevriend raakte.

  1. Mascha

   16 januari 2018 at 20:47

   Jep. Precies. Ikn leerde mijn beste vriend kennen: huilend op een bankje, half dronken na het stappen. We kende elkaar al vaag, maar niet echt. Hij moest ook huilen (totaal andere reden) en sindsdien zijn we onafscheidelijk

  1. Mascha

   16 januari 2018 at 21:15

   Veel mensen zeggen dat. Want er is er blijkbaar altijd 1 die seks wil…

 2. Bryan

  17 januari 2018 at 21:00

  Ik denk dat elke situatie anders is en dat het ook soms afhangt van persoon tot persoon! Al zou ik het zelf ook altijd zeggen!

 3. Debbythechocoholic

  21 januari 2018 at 15:12

  Oh wat leuk dat jullie gaan samenwonen!
  Mijn vriendengroep bestaat meer uit mannen dan vrouwen (vooral vrienden van mijn boyfriend), maar ik zal nooit privé afspreken met één van deze mannen. Vind het wel mooi om te zien hoe een vriendschap kan groeien tot een relatie.

 4. Cynthia

  21 januari 2018 at 22:09

  Ik denk ook dat het best kan, mits je duidelijk bent naar elkaar. Mooie conclusie aan het einde van je verhaal enne… veel plezier met samenwonen!

 5. Jessica J.

  31 januari 2018 at 17:42

  Ik vind het echt een vreemd gegeven dat zo veel mensen zeggen dat het niet kan. Sterker nog, ik kan beter overweg met mannen dan met vrouwen. Mijn beste vrienden zijn zoals broers voor mij. Overigens heb ik al meer dan zes jaar een vaste relatie. 🙂

  1. Mascha

   8 februari 2018 at 17:02

   Misschien dat het veel scheelt als je een vaste relatie hebt, maar ik heb ook altijd mijn vrienden als broers gezien. stuk voor stuk.

Leave a Reply