How to: Beginnen met minimaliseren

Ik ben een echte hoarder. Altijd al geweest. Vooral als het om boeken gaat vind ik het super lastig om ze weg te doen. Maar ook qua kleren ben ik iemand die het liefst niks wegdoet, met als gevolg dat mijn boekenkast vol staat en mijn klerenkast uitpuilt. Ik heb een makkelijk kledingmaatje dus kleren die ik acht jaar geleden paste, kan ik nog steeds aan.
Maar, ik wil gaan samenwonen met mijn vriend. En met een beetje geluk lukt dat voor de jaarwisseling. En anders sowieso in 2018. Maar dat betekend wel dat ik terug ga in ruimte, of in ieder geval, dat ik kritischer om zal moeten gaan met de ruimte die ik heb. Dus ik ga beginnen met minimaliseren.

wat is minimaliseren?

het opzettelijk en bewust bevorderen van dat waar we de meeste waarde aan hechten en dat verwijderen wat ons daarvan weerhoudt.

Met andere woorden, het behouden van dingen die je het meest dierbaar zijn, en de andere spullen weggeven/-doen. Dat kan dus betekenen dat de een heel veel waarde hecht aan boeken (zoals ik) en de ander misschien wel aan platen of cd’s. Maar toch, is de kunst van minimaliseren dan: alleen datgene overhouden dat je heel veel plezier geeft. En misschien zijn dat maar dertig boeken uit je gehele verzameling van vierhonderd. Dus dan kan je nadat je de overige 270 boeken hebt gelezen, ze doorgeven aan een ander, omdat je alleen aan die dertig plezier beleeft. Of die paar platen/ cd’s die je wel vaak aanzet behouden en de rest naar de kringloop of Leger des Heils brengen.Het gaat er uiteindelijk om dat je plezier beleeft aan de dingen die je hebt. Dat er geen ”lijken in je kast” staan. (dingen die je nooit gebruikt,)

beginnen met minimaliseren

mijn eerste stappen naar minimalisme

Nee ik ben er nog niet klaar voor om als minimalist te leven en misschien ben ik dat wel nooit. Ik kan van mezelf echt wel zeggen dat ik geen materialist list ben, maar ik hecht nog wel waarde aan de spullen die ik heb. Maar soms hecht ik zelfs waarde aan dingen waar ik nooit meer iets mee doe. En daar wil ik vanaf. Ik kwam jaren geleden voor het eerst op Lijstjes.info, een site van Jelle ( ondertussen bekend onder growthinkers) en was meteen geïnteresseerd. Maar nu ik weet dat ik waarschijnlijk binnenkort ga samenwonen, is het besef er dat ik niet alles wat ik bezit mee ga kunnen nemen. Vandaar dat ik graag wil beginnen met minimaliseren.
En dan wil ik dat niet zo extreem doen als Jelle, hij heeft in totaal maar 100(!) spullen. Maar ik wil wel bewuster worden als het aankomt op spullen.

een paar tips voor jou: zodat ook jij kan gaan beginnen met minimaliseren

 • begin klein
  Babysteps werken nou eenmaal beter dan een enorme sprong willen maken. Iedereen begint bij het begin en met kleine stappen kom je verder dan in een keer een enorme sprong willen maken
 • begin met iets makkelijks
  Als je net als ik onwijs veel boeken hebt en een leesfreak bent, kan je denken ‘Agh, perfect begin!’ Maar de kans is aanwezig dat je het zo lastig vind om een groot deel weg te doen, waardoor je gaat geloven dat minimalisme niks voor jou is. Dat is zonde. begin dus met een onderdeel ( aantekenboekjes?) waar je makkelijker afstand van kan doen.
 • geef je spullen een nieuw, liefdevol huis.
  Als je eenmaal beseft dat jij iets in je kast hebt liggen waar je niks mee doet, terwijl je er een ander heel erg blij mee maakt ( die stapel shirtjes die je niet meer draagt), ga je ook makkelijker weg doen. je geeft je spullen aan een ander die er erg blij mee is. Dus dat geeft jou ook weer karmapunten.
 • bedenk maar zo: je gebruikt alles dat je hebt meer.
  als je vier scharen hebt, is de kans groot dat je er maar één gebruikt. Die andere mogen weg. Daar heb je geen last meer van. En mocht je ze alle vier heel vaak nodig hebben: good for you: je beleeft werkelijk plezier aan je spullen. Dat gedeelte hoef je niet te minimaliseren.
Hoe vaak koop jij iets zonder er over na te denken?

 

16 Comments

 1. Xarifa

  31 december 2017 at 15:35

  En, is het je gelukt om voor het nieuwe jaar samen te gaan wonen? Soms is het inderdaad best lastig om spullen weg te doen!

  1. Mascha

   31 december 2017 at 15:39

   nee, het is niet gelukt, maar gelukkig is het vinden van een stekkie wel gelukt. we gaan als het goed is heel snel tekenen

 2. Emmy

  31 december 2017 at 16:02

  Ik ga me in 2018 ook meer verdiepen in minimaliseren. Echt aan toe!

  1. Mascha

   31 december 2017 at 16:06

   oh wat goed! Ja ik ben er ook echt aan toe! Lijkt me zo heerlijk om wat minder spullen te hebben. Al zal ik van sommige dingen wel meer gaan kopen ( sportspullen bv. zodat ik lekker veel kan gaan sporten thuis)

 3. Melissa

  31 december 2017 at 16:13

  financieel niet heel breed dus veel kopen we niet. Maar succes, ik snap best dat zoiets lastig is

  1. Mascha

   31 december 2017 at 16:14

   Aah, lastig. Maar aan de andere kant een mooie manier om te minimaliseren. Al is het gedwongen. Jij bent dus altijd al bezig met bewust aankopen doen. En dat is ook goed toch?

 4. Felice Veenman

  31 december 2017 at 16:25

  ik ben do op ontspullen! en ik ben gelukkig getrouwd met een echte bewaarder. Bijna altijd gaat dat heel goed, maar soms…..Ik merk wle dat manlief heel makkelijk afstand van iets doet als hij er iemand een plezier mee doet ( had ik al vertelt dat hij een schatje is) dus die tip van een goed tehuis vinden: die doet wonderen..

  1. Mascha

   31 december 2017 at 16:29

   haha wat fijn dat je zo’n geweldige vent gevonden hebt. 🙂 ik ben blij voor je.
   En inderdaad, een nieuw tehuis voor je spullen doet zoveel wonderen. Alleen bestaan er helaas nog veel (voor)oordelen van mensen als je wilt gaan ontspullen

 5. Bryan

  31 december 2017 at 16:49

  Haha ik herken het probleem met boeken. En spijtig genoeg koop ik veel te veel zonder echt er over na te denken.

  1. Mascha

   31 december 2017 at 17:00

   Ja. Ik heb het ook. Heb mezelf ook echt aan moeten leren daarmee te stoppen.

 6. Bryan

  31 december 2017 at 16:51

  Haha ik herken helaas het probleem met de boeken.

 7. Alex

  31 december 2017 at 17:23

  Ik vraag me vooral af.. why?! Als je de ruimte hebt waarom zou je niet 300 boeken neerzetten. Ik hou er van wat te kiezen te hebben 🙂

  1. Mascha

   31 december 2017 at 18:27

   Klopt. En helemaal mee eens. Maar als je ook 200 dvds hebt en 400 kleding stukken, 61 opschrijfboekjes en weet ik wat nog meer wordt t wat veel.

 8. nicole orriens

  1 januari 2018 at 12:46

  Steeds minder vaak moet ik zeggen. Vroeger had ik nog wel eens de neiging om maar te kopen, maar dat is nu veel minder.

 9. Cynthia

  1 januari 2018 at 12:47

  Interessant. Het is één van mijn voornemens voor dit jaar. Dusse… fijne tips!

Leave a Reply