hoe maak je 2018 beter dan 2017? – 12 tips

Het einde van 2017 is in zicht. En het is tijd om langzaamaan terug te gaan blikken op het jaar. En daarna kan je plannen gaan maken voor komend jaar. Maar hoe maak je 2018 beter dan 2017?

 1. Stap uit je comfortzone

  Hier schreef ik gisteren een berichtje over waarin ik je tips gaf hoe je dit het beste kan doen. Door elke dag iets te doen dat buiten je comfortzone ligt, train je jezelf en dat maakt het leven een stukje makkelijker en leuker.

 2. Zorg ervoor dat je de belangrijke zaken bijhoud.

  Heb je nog betalingen openstaan? Hoe zit het met de afspraken die je hebt gemaakt en wat zijn de dingen die je nog wilt doen? Zorg dat je dit allemaal duidelijk voor ogen hebt, dat scheelt een hoop stress. Oh, en wanneer ben je voor het laatst naar de tandarts geweest? Maak lijstjes, schrijf alles op en zorg dat je het terug kan vinden op een vaste plek. Het liefst in één boekje.

 3. Plan genoeg ME-time in

  Deze is oh zo belangrijk. Genoeg tijd alleen doorbrengen en de dingen doen die jij leuk vind. Eindelijk eens de tijd nemen om te lezen, of lekker te genieten van dat warme bad waar je al zo lang naar uitkijkt. Plan deze me-time bewust in en doe wat je hebt afgesproken.

 4. Zeg nee tegen de dingen die je niet wil doen.

  Nee zeggen is voor veel mensen nog moeilijk. Ze doen al snel iets om de ander te behagen, of omdat ze het gevoel hebben dat ze het niet kunnen maken om nee te zeggen.
  Dit is natuurlijk een misverstand. Als jij niet wil of andere plannen hebt, zeg dan gewoon nee.

 5. Sporten sporten sporten

  Niet alleen belangrijk voor je lijf, maar ook voor je zelfvertrouwen. Als jij goed in je vel zit, heeft dat zo veel invloed op de rest van je leven. Sporten hoeft dan ook niet per se te betekenen dat je een duur abonnement op de sportschool hebt. Als jij van wandelen houd, fietsen, zwemmen wat dan ook, dan is het goed om dat te doen. Sporten is niet altijd super actief rennen op een loopband, maar het betekend dat je wat intensiever beweegt.

 6. Een opgeruimde omgeving is een opgeruimd hoofd.

  Deze dooddoener heb je vast al honderd keer gehoord: als je omgeving schoon en netjes is, ervaar je minder stress. De reden dat ik je de tip geef: als je weet dat de taken in het huishouden zijn gedaan hoef je er niet meer aan te denken. Heerlijk toch?

 7. Ga alleen met de mensen om die belangrijk voor je zijn.

  Kijk, het kan zijn dat je geen behoefte hebt aan ome piet op dat verjaardagsfeestje, je familie kies je nou eenmaal niet. Maar als je geen zin hebt om elke week naar vriend(in) X te gaan, of alweer met vriend(in) Y te gaan shoppen. Doe dat dan lekker niet. En als je echt geen zin hebt in die oom op het verjaardagsfeestje, dan praat je toch lekker met andere familieleden? Door mensen te elimineren uit je leven waar jij geen vreugde aan beleeft houd je meer tijd over voor de mensen die echt belangrijk voor je zijn.

 8. Ga zo veel mogelijk om met mensen die op een ander gebied slimmer zijn dan jij?

  Nieuwe mensen leren kennen is belangrijk voor je ontwikkeling. Je leert nieuwe dingen en krijgt andere inzichten als je met mensen omgaat die anders denken dan jij. Hierin is het wel belangrijk dat je punt 7 niet vergeet. Want als je geen vreugde haalt uit de omgang met iemand anders, is het beter om niet meer met diegene om te gaan. Hoe hard en moeilijk dit ook kan zijn.

 9. Blijf jezelf ontwikkelen

  Door te lezen, documentaires te kijken en gesprekken te voeren met mensen zorg je dat je jezelf blijft ontwikkelen. Dat houd je geest scherp. En een scherpe geest maakt je gelukkiger.

 10. Geef nooit op

  Niet opgeven ook belangrijk. Als je te snel opgeeft, geef je jezelf niet de kans een nieuwe skill aan te leren. En iets nieuws leren kost nou eenmaal tijd. Vriendschappen bouw je ook niet op in één gesprek. Daar begint het pas. Dus ga er ook niet vanuit dat je iets in één keer kan, of dat dingen altijd meteen goed gaan. Soms gaan dingen fout, zo is het leven nou eenmaal.

 11. Ben niet bang om fouten te maken.

  Van fouten leer je. Als je nooit iets fout doet ben je of superwoman of je bent een heel saai leven aan het leiden omdat je alleen maar dingen doet die je al kan. Stap uit die veilige comfortzone en doe dingen.

  Als je iets fout doet, heb je niet gefaald maar geleerd.

 12. The sky is niet meer je limiet

  Hoezo the sky is the limit? Het heelal reikt nog vele lichtjaren verder. Dus niet de lucht, maar het hele heelal is je limiet. Ga tot het uiterste en doe er alles aan om jouw jaar een geweldig jaar te maken. Zolang je anderen in hun waarde laat en hen ook de kans geeft hun limiet te vinden kan je ver gaan.

Wat is jouw toptip voor 2018?

 

Leave a Reply